10 gabime që i bëjnë shpesh prindërit e rinj

Kur vjen fëmija i parë, sigurisht që prindërit janë të papërgatitur për një sërë gjërash. Kështu që është mirë, sa të jetë e mundur, të mësoni disa gjëra thelbësore për sigurinë dhe mirëqenien e foshnjave (edhe mami edhe babi). Këtu është një udhëzues i vogël i shkruar nga CNN.

Vend në makinë

Është një çështje themelore, kështu që është mirë të mos gjendemi të papërgatitur. Përveç zgjedhjes së një modeli të sigurt (dhe respektimit të rregullave në fuqi) duhet të sigurohemi që e kemi futur fëmijën drejt në makinë. Për këtë mund të bëni një praktikë të vogël me anë të një kukulle (ose, nëse është e mundur, me fëmijë të të afërmve). Një studim i publikuar në Journal of Pediatrics në 2016 zbuloi se nga 300 familje, 91% e prindërve kryenin gabime në instalimin e sediljes në makinë ose (në pjesën më të madhe) në rregullimin e fëmijës në të. Janë të gjëra shumë të rrezikshme sidomos në rast të ndonjë aksidenti. Gjysma e familjeve të analizuara kishin fëmijë të tjerë më të rritur, kështu që mungesa e përgatitjes ishte edhe më serioze.

Nëse fëmija është i porsalindur, prindërit duhet të jenë të kujdesshëm që koka të jetë e qëndrueshme dhe të mos “ngrihet” përpara: trupi duhet të jetë i shtrirë, këmbët e ngritura pak. Pozicioni duhet të jetë i rehatshëm dhe të lejojë frymëmarrjen normale. Nëse salla është shumë e madhe për foshnjën, është e mirë të përdorni paketuesin e përfshirë në paketim ose ta mbështillni për të krijuar trashësi rreth trupit ose kokës.

Gjumi i sigurt

Në dekadat e fundit ka pasur shumë diskutime për Sindromën e Cradle Death (SIDS, sindroma e vdekjes së papritur të foshnjave). Është vlerësuar se foshnjat që vdesin për SIDS janë midis 0.7 dhe 1 për mijë. Sipas udhëzimeve ndërkombëtare, fëmijët e vegjël duhet të flenë në shtratin e tyre, me barkun lart, pa lodra apo ndonjë gjë tjetër. Sipas një sondazhi të kryer nga Qendrat amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve në vitin 2015, një në pesë mama pranuan se e linin fëmijën e tyre, duke fjetur me barkun poshtë dhe 39% përdorën batanije të buta ose çarçaf që hiqnin rrezikun e mbytjes. Shtrati i foshnjës duhet të jetë bosh: pa plaçka, jastëk, lodra ose lodra të mbushura.

Ushqimi i foshnjës

Disa prindër të rinj bëjnë gabim sepse e lënë fëmijën të flejë shumë gjatë në mes të ngrënies, duke pritur që ai/ajo të kërkojë të ushqehet. “Në javët e para të jetës, foshnja duhet të ushqehet me gji çdo 2-3 orë, edhe nëse nuk qan, shpjegon pediatri amerikan Tanya Altmann -. Kur kthehet në peshën e lindjes (pas rënies fiziologjike, ed) dhe pediatri jep pak liri, mund të “relaksoheni” për 3-4 orë në mes të ushqimit». Nëse fëmija rritet dhe zhvillohet mirë, pa shkaktuar ndonjë shqetësim, është e mundur që ai gjithashtu të flejë tërë natën gjatë 2-3 muajsh. Por prindërit nuk e këndojnë fitoren: disa fëmijë pastaj kanë një regres rreth 3-4 muajsh të jetës dhe fillojnë të zgjohen, duke kërkuar më shpesh qumësht. Gjëja e rëndësishme është t’i bëjmë fëmijët të kuptojnë gradualisht se nata është bërë për të fjetur. “Nëse ndizni të gjitha dritat, luani me ta dhe organizoni një lloj feste në mes të natës, prisni që fëmija juaj të zgjohet edhe natën tjetër”, thotë Altmann.

Ajri në bark / 1

Është një nga gabimet më të zakonshme me fëmijët shumë të vegjël: ata nuk u japin kohë për të rrahur, ose për të eliminuar ajrin që ka grumbulluar në bark me ushqimin. “Shumë prindër kanë frikë të mos qenë në gjendje të mbajnë fëmijën e tyre në mënyrë korrekte – thotë nëna e re Polly Gannon -. Dhe pastaj menjëherë i vënë në djep pas ushqimit”. Një gabim: ajri i mbetur në bark mund të shkaktojë derdhjen të sapopirë, apo më keq, të zgjohet më vonë me dhimbje të forta barku. Ekzistojnë disa teknika për ta ndihmuar fëmijën në këtë rast: është mirë t’i provoni derisa ta gjeni atë që i përshtatet më mirë situatës suaj. Më e thjeshta është mbajtja e fëmijës në krah, me kokën e mbështetur në shpatullat tuaja dhe të ecnipër një kohë (dhjetë minuta ose më pak), duke i dhënë lehtësi në shpinë. Një metodë tjetër është që ta mbani fëmijën në prehër, me fytyrën poshtë, por duke e mbajtur butësisht. Së fundi, ju mund ta shtrini fëmijën në një qilim dhe t’i lëvizni këmbët si një biçikletë.

Ajri në bark/2

Nuk ka mbaruar këtu. Edhe pasi të ushqehet, duhet të eliminoni ajrin në stomak si para ushqimit (me të njëjtat teknika), sidomos në muajt e parë të jetës. Në këtë mënyrë, fëmija do të hajë më me dëshirë.

Qumësht artificial apo gji

Nëse foshnja ushqehet me qumësht artificial, nuk është e pazakontë që prindërit të bëjnë gabime në përgatitje, duke holluar shumë pluhurin në ujë ose, përkundrazi, duke e lënë atë të koncentruar. “Zakonisht gabimi është bëhet edhe një qumësht “i holluar me ujë “- shpjegon Altmann – dhe në këtë mënyrë fëmija nuk merr ushqim të mjaftueshëm dhe nuk mund të rritet siç duhet. Por problemet gjithashtu mund të ndikojnë në nënat që ushqehen me gji: fëmija jo gjithmonë “sulmon” mirë dhe prandaj gjiri mund të jetë i pamjaftueshëm. Nëse është kështu, është mirë që të merrni ndihmë nga një mami ose një konsulent gjiri. Por në të dyja rastet (qumështi i artificial dhe qumështi i gjirit), është thelbësore që pediatri të kontrollojë rregullisht peshën dhe rritjen e fëmijës.

Fëmija në një vend

Një gabim i shumë prindërve është që ta mbajnë fëmijën shumë shpesh në vende, si sedilje, në mbajtëse të ndryshme, etj. Është e rëndësishme që fëmija të kalojë kohë në liri, veçanërisht në barkun poshtë në dysheme, ose në krahët e prindërve, gjyshërve, vëllezërve, sepse ndërveprimi me të tjerët është thelbësor. “Foshnjet duhet të lëvizin, të shtrihen, të rrokulliset dhe të mësojnë të tërheqin kokën lart – shpjegon Altmann – ata nuk duhet të kalojnë shumicën e kohës së tyre të lidhur me një vend”.

Nëse ka ethe

Ethet te të sapolindurit mund të jenë një çështje serioze, që duhet kontrolluar me pediatrin tuaj, sidomos në tre muajt e parë të jetës. Në vend të kësaj, te fëmijët më të rritur, nuk është temperatura e lartë kriteri për të vendosur të shkosh tek mjeku. Është më e rëndësishme të vëzhgosh fëmijën dhe të shohësh se si sillet, duke pyetur veten: a pinë ai mjaft ujë? A është i qetë dhe luan? A fle mirë? A ka vështirësi frymëmarrje? Bazuar në këto parametra, mund të vendosni të konsultoheni me pediatrin. Megjithatë, mos harroni se ethet te fëmijët janë pothuajse gjithmonë për shkak të viruseve të padëmshme, të cilat shkaktojnë infeksione të lehta.

Temperatura e duhur

Në shtëpi temperatura ideale është 20-22 gradë, madje edhe për të sapolindurit. Ndonjëherë prindërit gabojnë sepse e mbulojnë shumë fëmijën (i cili djersin), ose duke e mbuluar atë shumë pak (dhe për këtë arsye ftohet). Ju mund ta ndihmoni duke i prekur duart dhe këmbët, të cilat duhet të jenë të ngrohta: as të nxehta as të ftohta. Nëse fëmija është i detyruar të konsumojë energji për të ngrohur trupin e tij, ai shpërndan kaloritë që do të ishin të vlefshme për rritjen e tij.

Vendet e mbushura me njerëz

Vëmendje ndaj jetës “sociale” të të porsalindurve, sidomos gjatë dimrit dhe sezonit të gripit: sistemi i tyre imunitar është në stërvitje, sidomos në dy muajt e parë të jetës dhe për këtë arsye është më mirë t’i largoni ata nga viruset dhe mikrobet dhe nga njerëzit që ata mund të kenë disa infeksione. Të gjithë pediatrit rekomandojnë që prindërit e rinj ta nxjerrin fëmijën çdo ditë për një shëtitje, por është mire, – veçanërisht në fillim, – të shmangni vendet e mbushura me njerëz.

Share With:321 Views