5 pyetjet prindërit duhet t’i bëjnë vetes kur fëmija kalon shumë kohë vetëm në dhomë

Kur është fjala për adoleshentët prindërit kanë gjithmonë parasysh që duhet të respektojnë privatësinë e tyre. Por kur fëmija juaj fillon të kalojë shumë kohë vetëm në dhomën e tij të gjumit me derën mbyllur, është e natyrshme të shqetësoheni sepse kjo është një privatësi e tepruar! Por të dish si të jesh një prind i mirë dhe i vëmendshëm mund të jetë një detyrë e vështirë … sidomos kur shihni sjellje të tepruara. Si të kuptoni nqs izolimi I tyre për një kohë të gjatë është normal apo ka dicka që nuk shkon: Qëllimi I adloshencës për këdo është të njohi karakterine tij. Të qëndruarit vetëm është një mënyrë për ta kuptuar. Nqs më pas kjo shoqërohet edhe me sjellje ndaj prindërve atëherë është dicka për tu shqetësuar. Ja çfarë duhet të bëni për të parandaluar situate të caktuara:
-Fëmija juaj rri në dhomë zgjat gjithë ditës apo dalin prej saj dhe nqs ju nuk I thërrisni? Fëmijëve introvert i duhet shumë kohë të komunikojnë sërisht pasi janë izoluar nga të tjerët apo dhe nga shoqëria. Duhet të masni kohën që ai rri i veçuar për të kuptuar nqs e shqetëson dicka apo jo.
-Si është sjellja e tij në momentin që del nga dhoma? Nqs është i hutuar, i lodhur atëhere ka kaluar shumë kohë përpara kompjuterit. Nqs është nervoz atëherë cfarëdo që ai ka bërë në dhomën e tij nuk është një ndihmësë për të reflektuar mbi krijimin e personalitetit.
-Sa besim keni tek shokët e tyre? Nqs nuk jeni të sigurtë për sjelljen e fëmijës atëhere një burim i sigurtë që e di atë janë miqtë. Shpesh herë fëmijët nuk dinë si të reagojnë në një situatë më të madhe së ato, si p.sh: kur bëhët fjalë për diskutime rreth drogës, vetvrasjesjes etj. Një bisedë e vogël do të mjaftojë që ato të shprehen.
-A kanë ndryshime në sjellje dhe në mënyrën e të ngrënit? Këto janë shenja që dicka nuk shkon. Qoftë një problem me mësuesen, me shokët dhe shoqet ose thjesht një ndryshim në mënyrën e tyre të menduarit që i frikson.
-Sa kohë kalojnë duke komunikuar online? Komunikimi në rrjetet sociale është një shqetësim I madh në ditët e sotma pasi në këtë mënyrë largohen nga takimi më shokët apo lojrat në ambiente të hapura. Duhet të gjeni mënyra të ndryshme për ta larguar nga ky “ves” si p.sh: Një aktivitet jashtë shkollor, leximi I një libri etj .

Share With:346 Views