Depresioni pas lindjes: Një çrregullim i nënvlerësuar

Ka shumë mite rreth depresionit pas lindjes duke filluar nga “Nuk keni asgjë!” “Mos u shqetësoni, do të kalojë vetë”. Realiteti është se depresioni pas lindjes (DPP) është një çrregullim psikologjik që prek 10-18% të nënave pavarësisht moshës. Incidenca është nënvlerësuar, sepse shumë nëna nuk pranojnë ndihmë psikologjike dhe vetë ekzistencën e sëmundjes, duke e konsideruar depresionin pas lindjes si një komplikacion të bezdisshëm që nuk ka nevojë për kujdes të veçantë.

Ju mund të provoni DPP ose pas një traume, ose pas një shtatzënie që përfundon me një lindje “normale”. Kur ju hyni në një gjendje depresioni pas lindjes kjo nuk do të thotë se ju nuk e doni fëmijën tuaj, ose se nuk jeni të kënaqur për lindjen e tij, kjo thjesht do të thotë se në atë moment po kaloni një gjendje vuajtjeje që meriton trajtim të drejtë, ashtu si çdo shqetësim tjetër psikologjik. Për këtë arsye është e nevojshme të kujdesesh për të nëse dëshiron të ndihesh përsëri mirë.

Depresioni pas lindjes: Çfarë është?

Depresioni paslindjes shfaqet në mënyra të ndryshme te femrat. Disa gra raportojnë një ndjenjë dërrmuese të dëshpërimit. Të tjera duan të bërtasin ose të qajnë. Disa ndjejnë zemërim. Të tjera tregojnë se nuk janë në gjendje të përqendrohen më kur bëjnë diçka ose humbin interesin ose kënaqësinë për të bërë gjëra. Pastaj ka gra që përpiqen të dalin nga shtrati në mëngjes ose të hanë. Ka edhe simptoma të tjera fizike të tilla si dhimbje koke ose shpine dhe trupi i tyre është mpirë dhe ngadalësuar. Pastaj ka simptoma që lidhen posaçërisht me amësinë, si ndjenja e pamjaftueshmërisë në lidhje me kujdesin e fëmijës. Me pak fjalë, jo të gjitha gratë e përjetojnë në të njëjtën mënyrë depresionin pas lindjes.

Jo vetëm nënat biologjike

Ekziston një studim shumë interesant klinik i kryer nga Dr. Sarah Mott dhe ekipi i saj, për fillimin e depresionit dhe ankthit pas lindjes edhe në nënat adoptuese.

Dikush mendon se vetëm nënat biologjike mund të preken nga depresioni pas lindjes. Për fat të keq kjo nuk është e saktë. Në të vërtetë, këto studime tregojnë se si nënat biologjike dhe nënat birësuese kanë të njëjtën mundësi për të hyrë në vorbullën e DPP. Në rastin e nënave biologjike, hormonet luajnë një rol të rëndësishëm në fillimin e DPP; por edhe faktorë të tjerë, si në rastin e nënave adoptuese, të cilat duhet të merren në konsideratë. Ardhja e një fëmije ka ndikim në të gjitha marrëdhëniet e një personi, pasi një ndryshim në mënyrë të pashmangshme ndodh si në mjedisin e jashtëm, por mbi të gjitha në botën e tij të brendshme. Burimet e stresit janë të ngjashme në të dyja rastet. Nënat adoptuese priren të përjetojnë të njëjtat simptoma si nënat biologjike, nga pagjumësia në ankth, nga dëshpërimi në zemërim.

Ka disa elemente që lidhin DPP me një histori të infertilitetit, për shembull në nënat adoptuese. Duket se efektet e infertilitetit, në një nivel psikologjik, mund të vazhdojnë edhe pas adoptimit. Këto nëna fillojnë të ndjehen fajtorë, duke rritur kështu nivelet e fajit dhe turpit: është sikur të kesh një fëmijë ushqen një ideal të caktuar, i cili në mënyrë të pashmangshme përplaset me realitetin. Mendohet se me një djalë më në fund do të jesh e lumtur dhe pastaj shihni se nuk është ashtu.

Edhe etërit vuajnë nga depresioni pas lindjes

Baballarët gjithashtu mund të preken nga DPP pas lindjes së një fëmije, sidomos pas fëmijës së parë. Statistikat tregojnë se 10% e baballarëve do të vuajnë, me një kulm në mes të muajit të tretë dhe të gjashtë pas lindjes. Edhe këtu, stresi është padyshim një faktor i rëndësishëm: stresi nga gjumi, shqetësimet financiare, problemet e marrëdhënieve me partnerin, problemet e shëndetit të fëmijëve ose një lloj depresioni i mëparshëm mund të predispozojë një DPP.

Sa për nënën, edhe për babanë mund të jetë zia për humbjen e jetës së tij të mëparshme. Gjithçka ndryshon. Ndoshta babai nuk e pranon atë dhe dëshiron të kthehet në jetë si më parë, por pa sukses. Kjo mund të shkaktojë irritim të përgjithshëm, zemërim, ankth, humbje gjumi, oreks dhe interesim në seksualitet. Ata mund të bëhen xhelozë dhe të kenë pakënaqësi ndaj fëmijës së tyre.

Çfarë ndikimi ka tek fëmija

Një nënë që vuan nga depresioni pas lindjes zakonisht reagon në dy mënyra të ndryshme ndaj fëmijës së saj. Ka nëna që ndihen aq të papërshtatshme sa të arrijnë të lënë pas dore fëmijën dhe marrëdhënia me të është pothuajse e ndërprerë. Kështu që ato delegojnë njerëzit e tjerë, si burrin, gjyshen apo dado për kujdesin e plotë të fëmijës. Nënat e tjera miratojnë një qëndrim të shqetësuar për fëmijën, se prindërit janë të shqetësuar gjithnjë e më shumë nga diçka, pesha e fëmijës për pastrimin, si mori frymë gjatë gjumit apo se çfarë hëngri. Duke i kushtuar vëmendje këtyre aspekteve, në të vërtetë nënat nuk e kuptojnë se nevojat e fëmijës janë të ndryshme nga ato që besojnë se janë prioritete.

Trajtimi dhe kujdesi

DPP kërkon ndërhyrje me trajtim. Shpesh gratë e prekura tentojnë të nënvlerësojnë, minimizojnë ose fshehin simptomat. Pa trajtuar situatën, ky çrregullim bëhet më keq. Është e nevojshme të kontaktoni një person kompetent. Miqtë dhe anëtarët e familjes mund të bëjnë shumë, por ndonjëherë nuk është e mjaftueshme. Ju duhet të kontaktoni një profesionist (psikiatër, psikoterapist). Ndoshta ju mund të shkoni te mjekët e përgjithshëm, të cilët zakonisht përshkruajnë anti-depresion ose më mirë akoma mund të shkoni në një psikoterapist apo një qendër të specializuar për këto çrregullime për t’u mbështetur në një rrugë terapeutike që të çon në kuptimin e shkaqeve të shqetësimit që po kalon.

Në rast se zgjidhni rrugën më të shkurtër, siç është marrja e barnave psikiatrike, duhet të dini se në rastin e nënave me gji disa prej këtyre barnave kalojnë përmes qumështit dhe mund të jenë të dëmshme për foshnjën, ndërsa të tjerat nuk e bëjnë këtë. Marrja e ilaçeve është një zgjedhje thjesht personale, e cila duhet të diskutohet me kujdes me profesionistët (mjek i kujdesit parësor, psikiatër). Diskutimi duhet të përfshijë gjithashtu efekte anësore, efektivitetin, relapsin dhe çdo shqetësim tjetër që mund të lindë. Me vendimin për të marrë medikamente anti-depresive, disa njerëz mund të mendojnë se janë prindër të dobët ose të dështuar. Por jo, kjo do të thotë që ju keni vendosur të kujdeseni për veten dhe kjo sjell përfitime për ju dhe fëmijën tuaj.

Qëllimi është të ndihesh mirë si prind, jo vetëm për të mbijetuar.

Share With:301 Views