Ja sa gjatë duhet ta lini beben të qajë para se t’i afroheni – dhe përse

Qarja e kontrolluar ka rezultate të mira si për nënën ashtu edhe për beben

Dilema e cila i brengos të gjithë prindërit është se kur është momenti i duhur që t’i afroheni bebes kur qan dhe ta qetësoni.

Derisa disa e lënë beben e vetë të qajë, të prindërit e tjerë ende pa filluar mirë të qajë bebja, asaj i ofrojnë ngushëllim.

E ëma e dy fëmijëve, Emily Oster, ka shkruar librin të bazuar në literaturë akademikësh në të cilin konstaton që beben natën duhet ta lini të qajë.

Ajo insiston që në atë mënyrë bebja do të ketë gjumë më të mirë dhe më cilësor dhe që në këtë mënyrë, në shikim të parë metodë kontroverse, nuk do të lërë kurrfarë pasojash emocionale te fëmija.

Ekspertët e ndryshëm nuk pajtohen që do të duhej ta linim beben të qajë në periudhën prej 2 deri në 10 minuta para se t’i ofrohemi për ta ngushëlluar.

Kjo nuk do të thotë që ta injoroni beben, por do të thotë që nuk do të vraponi tek ajo sapo të fillojë të qajë.

Në universitetin Australia kanë arritur në përfundimin që nënat të cilat kanë lënë bebet të qajnë kanë pasur më pak simptoma të depresionit pas lindjes, por bebet e tyre kanë fjetur më mirë.

Ajo që është më rëndësishme, studimi ka vëzhguar këto nëna dhe bebe edhe gjashtë vjet më vonë dhe nuk kanë konstatuar kurrfarë problemesh emocionale te fëmijët.

Pikërisht kjo quhet qarje e kontrolluar, sepse do të thotë që prindi është i pranishëm derisa bebja qan, e kontrollon, por nuk vrapon të njëjtin çast për ta ngushëlluar kur ajo qan.

Share With:194 Views