Receta e mamit | Musaka me kërpudha
Përbërësit
500 gr mish i bluar viçi
400 gr kërpudha
1 preshë
3 vezë
200 gr miell
3 lugë pure domatesh
2 toptha djathë mocarellë
1 lugë biber i kuq
4 decilitra vaj
melmesa
Rigon
PËR SALCË
3 vezë
2 decilitra ajkë
3 decilitra qumësht
Hapat
1
Preshi pritet në katrorka dhe kaurdiset në pak vaj, me qëllim që të zbutet e pastaj shtohet mishi i bluar dhe kaurdiset e tëra duke shtuar ujë kohë pas kohe.
2
Para përfundimit të kaurdisjës, shtohet biber i kuq , pure domatesh dhe mëlmesa sipas shijës, vazhdon kaurdisja derisa mishi të zbutet plotësisht dhe derisa të shterët lëngu i tepërt.
3
Kërpudhat pastrohen, priten në rriska të trasha, rrotullohen nëpër miell dhe pastaj në vezë të tundura dhe fërgohen në vaj të nxehtë, derisa të skuqen.
4
Kërpudhat pastaj nxirren nga vaji dhe kullohen nga yndyra e tepërt, mocarela pritet në rrathë.
5
Lyhet ena rezistuese ndaj zjarrit, fundi i saj mbulohet me kërpudha e fërguara, shtrihet mbushja me mish, renditen rrathët e mocarelës dhe e tëra mbulohet me kërpudhat e mbetura të fërguara.
6
Në enë të veçantë tunden vezët, qumështi dhe ajka, pastaj kjo salcë derdhet mbi musakën e përgatitur.
7
Musaka piqet derisa të skuqet në furrën e nxehtë në temperaturë 200 gradë celsius.
8
Ju bëftë mirë!