Studimi/ Stresi i babait gjatë shtatzënisë çon në probleme të sjelljes tek fëmija

Një baba që është i stresuar gjatë shtatzënisë së gruas së tij ka më shumë të ngjarë të ketë fëmijë me probleme emocionale dhe të sjelljes, sipas hulumtimeve të reja të cituara nga Telegrafi.

Të dhënat e studimit të botuara në revistën shkencore Development & Psychopathology, tregojnë se fëmijët, baballarët e të cilëve kishin stres gjatë shtatzënisë së nënës së tyre ishin më kokëfortë dhe nervozë.

Hulumtimet e deritanishme ishin përqendruar kryesisht te nëna. Ndërsa studimi i ri i kryer nga Universiteti i Kembrixhit, është i pari që shqyrton ndikimin e shëndetit mendor të të dy prindërve në zhvillimin e një fëmije dhe vëzhgimin  e këtij të fundit në dy vitet e para të jetës së tij.

Kreu i studimit aktual, Profesor Claire Hughes, thekson rëndësinë e mos mbingarkesës së marrëdhënies së fëmijës me babanë. Sipas saj,  problemet e hershme në marrëdhënien e fëmijës me të dy prindërit mund të kenë efekte afatgjata.

Duke komentuar rezultatet e hulumtimit, Profesor Claire Hughes thekson nevojën për mbështetje psikologjike në fazë të hershme për çiftin, në mënyrë që të dy prindërit të përgatiten më mirë për kalimin në prindër.

Gjithashtu u zbulua se  fëmijët dy vjeç kishin më shumë të ngjarë të shprehnin probleme emocionale – të pakënaqur, me ankth, duke qarë, të frikësuar lehtë ose të kapeshin në situata – nëse prindërit e tyre kishin probleme me njëri-tjetrin në periudhën e parë pas lindjes.

Problemet në marrëdhëniet e prindërve me këto reagime emocionale tek fëmijët shkojnë nga mungesa e lumturisë në çift tek grindjet dhe llojet e tjera të konflikteve.

Autorët e studimit argumentojnë se, megjithëse ekzistojnë faktorë gjenetikë që shpjegojnë pjesërisht se si prindërimi para lindjes ndikon tek fëmija, ata nuk mund të mbështeten tek ata për të gjetur shpjegime të plota.

Ata ngrejnë hipotezën se mbase stresi i nënës që jeton me një partner të mjerueshëm ose stresues mund të transferohet brenda fetusit, edhe nëse vetë nëna nuk është as e lumtur dhe as e stresuar.

Në studim, studiuesit vlerësuan statusin psikologjik të 438 çifteve që pritet të bëhen prindër përmes pyetësorëve dhe intervistave.

Në mënyrë të veçantë, pjesëmarrësit raportuan simptoma të ankthit ose depresionit gjatë tremujorit të tretë të shtatëzanisë.

Këto analiza u përsëritën në katër, 14, dhe 24 muaj pas lindjes.

Ato përfshinin analiza të cilësisë së marrëdhënies së çiftit dhe ndjenjave si dhe sjelljeve të fëmijës.

Share With:154 Views