Teprica e qumështit të gjiri gati i merr jetën foshnjes së sapolindur ; ja çfarë që duhet të dinë nënat e reja

Neve, nënat përjetojmë shumë dhimbje gjatë lindjes e më pas tregohemi shumë të kujdesshme për të mos dëmtuar krijesat tona të vockla e të dashura. Por për fat të keq, ndonjëherë gjërat nuk shkojnë ashtu siç i kemi ëndërruar, pikërisht atëherë kur më së paku i presim. Një ndër këto është mbi-aktiviteti i gjëndrave të laktacionit, ose në terma të thjeshtë, mbiprodhimi i qumështit të gjirit. Rrjedhja e qumështit është një problem i zakonshëm në gji, por shumë nëna e konsiderojnë këtë si një “gjë të mirë”, pasi për ato “më shumë qumësht” do të thotë më shumë ushqim për fëmijët.

Mirëpo pasojat e mbiprodhimit të qumështit mund të jenë të rrezikshme. Një incident i tillë u bë viral kohët e fundit në mediat sociale pasi tregonte për një nënë të trembur, kur kuptoi se foshnja e saj për pak u mbyt nga qumështi i nënës.

Rebeka Taylor, nëna në fjalë, thotë se ishte ‘dita më e frikshme’ e jetës së saj, kur ajo thirri ambulancën, pasi pa të voglin e saj që nuk po merrte dot frymë dhe pothuajse po jepte shpirt. Kur fëmija filloi të kthehej në ngjyrë blu, Rebeka u tmerrua se më e keqja mund të ndodhte. Ishte shkatërrimtare për nënën e re të shihte të voglin e saj me maskë dhe tuba oksigjeni. Fatmirësisht, fëmija shpëtoi më vonë dhe nuk ndodhi asnjë fatkeqësi. Megjithatë, është e rëndësishme të informohemi dhe të dimë më shumë për këtë çështje dhe të ndërmarrim hapa të duhur për të ndërgjegjësuar nënat mbi mbytjen nga qumështi i gjirit.

Mbiprodhimi i qumështit është një problem hormonal ku hormoni oksitocin prodhohet më shpejt krahasuar me hormonin prolaktin dhe rezulton në rrjedhje më të tepërt dhe më të shpejtë të qumështit të gjirit.

Share With:259 Views