Eksperimenti i veçantë: Nxënësit dërgojnë baktere në hapësirë ​​për të bërë kos

Nxënësit e shkollave të mesme australiane po dërgojnë baktere në hapësirë ??si pjesë e një eksperimenti për të bërë kos.

Në bashkëpunim me Universitetin e Teknologjisë Swinburne, 40 nxënës në të gjithë Victoria-n po marrin pjesë në një program që do të dërgojë kos në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës (ISS) këtë të martë, nëpërmjet një rakete SpaceX.

Një ekip prej gjashtë nxënësish në  Haileybury, një shkollë e mesme e pavarur në Melburn, po punojnë me studiuesit e Swinburne për të studiuar efektet e mikrogravitetit te bakteret. Ata shpresojnë të perfeksionojnë kushtet në të cilat astronautët mund të bëjnë kosin e tyre.

36 shishe do të dërgohen në hapësirë, të cilat përmbajnë qumësht të ngrirë dhe lloje të baktereve “të mira” që prodhojnë kos, të cilat do të përdoren nga astronautët në ISS.

Eksperimenti i veçantë: Nxënësit dërgojnë

Ekipi i Haileybury po dërgon 20 shishe për të studiuar se çfarë kosi do të prodhohet në varësi të llojit të qumështit të përdorur – qumësht lope ose qumësht soje – dhe sa kohë fermentohet – 24, 48 ose 72 orë.

Një nxënëse e Haileybury-t, 16-vjeçarja Chiara Sgroi, tha se qëllimi i eksperimentit ishte të përcaktonte “cili kos është më ushqyes dhe si do të jetë në krahasim me kontrollin që kemi bërë në Tokë”.

Share With:
Translate »
62 Views