Dieta e nënës gjatë shtatzënisë mund të ndikojë shkëlqyeshëm në shëndetin e fëmijës deri në adoleshencë
Gratë që nuk kujdesen për atë që hanë gjatë shtatzënisë mund të ndikojnë në shëndetin e fëmijës së tyre deri në vitet e adoleshencës.
Të ushqyerit gjatë shtatzënisë luan një rol kryesor në përcaktimin e indeksit të masës trupore të fëmijës (BMI) edhe gjatë adoleshencës, sipas një studimi të ri, shkruan Studyfinds.org përcjell Gazeta Shneta.
Fëmijët që janë mbipeshë, që do të thotë indeksi trupor i tyre është mbi 24.9, kanë një rrezik të shtuar të astmës, diabetit të tipit 2 dhe çrregullimeve ortopedike.
Në SHBA, pothuajse 15 milionë fëmijë dhe adoleshentë janë obezë.
Ndjekja e një diete të stilit mesdhetar të pasur me fruta, perime dhe vajra, si dhe me burime të vitaminës D dhe omega-3 mund të ndihmojë në korrigjimin e kësaj, thanë autorët e studimit.
“Deri më sot, studimet që lidhin ushqimin e nënës gjatë shtatzënisë me rritjen e pasardhësve janë fokusuar në periudhën e të porsalindurit dhe fëmijërisë së hershme, me të dhëna të kufizuara që shtrihen më vonë në fëmijëri,” thotë autore kryesore e studimit, Dr. Carmen Monthé-Drèze, nga Universiteti i Harvardit.
“Ne donim të kuptonim më mirë ndryshimet dinamike të rritjes që ndodhin nga fëmijëria deri në adoleshencë si rezultat i ushqyerjes së nënës në shtatzëni. Ne donim në mënyrë specifike të vlerësonim nëse ka periudha të dallueshme midis lindjes dhe adoleshencës kur ritmet e shtimit të peshës janë më të ndjeshme ndaj efekteve programuese të të ushqyerit në shtatzëni.”
Studiuesit analizuan të dhënat nga 1,459 nëna dhe fëmijë, të mbledhura nga Instituti i Kujdesit Shëndetësor të Harvardit.
“Rezultatet sugjerojnë se ushqimi i nënës gjatë shtatzënisë mund të ketë një ndikim afatgjatë në trajektoret e peshës së fëmijëve dhe se ka periudha specifike zhvillimi kur të ushqyerit gjatë shtatzënisë mund të ndikojë në rritjen e pasardhësve,” thotë Dr. Monthé-Drèze.
“Kërkimet kanë treguar se ushqimet që hamë gjatë shtatzënisë mund të ndikojnë në metabolizmin e fëmijës në rritje, si dhe në sjelljet e tyre të të ngrënit dhe preferencat ushqimore.
Ofruesit e kujdesit shëndetësor duhet të jenë veçanërisht vigjilentë ndaj fëmijëve, nënat e të cilëve nuk kanë ndjekur një dietë të shëndetshme gjatë shtatzënisë.
Nevojat ushqyese të një gruaje gjatë shtatzënisë ndryshojnë shumë, kështu që nënat e ardhshme duhet të konsultohen me mjekun e tyre për të parë se cila dietë është më e mira për to.
Gjetjet janë publikuar në revistën ‘The American Journal of Clinical Nutrition’.