Studimi: Pirja e kafeinës gjatë shtatzënisë mund të çojë në fëmijë më të shkurtër
Shumica e ushqimeve ose pijeve janë të mira për t’u konsumuar kur jeni shtatzënë , por ka disa me të cilat duhet të keni kujdes ose t’i shmangni.
Shërbimi Shëndetësor Kombëtar britanik thotë se duhet të keni kujdes nga peshku i tymosur ose vezët e papërpunuara dhe se duhet të monitoroni gjithashtu konsumin e kafeinës.
Kur bëhet fjalë për çajin dhe kafenë , ata thanë se nuk duhet të pini më shumë se 200 mg çdo ditë.
Në një filxhan kafe të çastit ka rreth 100 mg dhe një filxhan çaj është 75 mg.
Por mjekët në SHBA tani kanë thënë se edhe një sasi e vogël mund të ndikojë në sa të shkurtër janë fëmijët tuaj, qoftë edhe vetëm gjysmë filxhani, me 50 mg kafe.
Ekspertët në Shkollën e Shëndetit Publik të Universitetit të Maryland studiuan fëmijët e grave që kishin nivele të ulëta të kafeinës.
Ata shikuan që gjithashtu ata që kishin nivele të ulëta të paraksantinës, e cila është një substancë që prodhohet kur trupi shpërbërën ushqimet, ilaçet ose kimikatet.
Mjekët thanë se fëmijë e grave që kishin fare kafeinë ishin më të shkurtër se fëmijët e grave që nuk kishin konsumuar fare kafeinë gjatë shtatzënisë.
Gjetjet sugjerojnë se vetëm sasi të vogla çdo ditë gjatë shtatzënisë lidhen me fëmijët me shtat më të shkurtër.
Të dhënat nga studimi tregojnë se gratë e testuara konsumonin më pak se 50 mg kafeinë çdo ditë.
Ekspertët thanë se kishte gjithashtu një ulje të peshës tek fëmijët e moshës pesë deri në tetë vjeç për fëmijët e lindur nga nënat që konsumonin kafeinë.
Gratë që kishin nivele më të ulëta të konsumit të kafeinës ishin zakonisht më të reja, zbuloi studimi.
Davin Pereira, Profesor i Epidemiologjisë dhe Biostatistikës në Universitetin Curtin, Australi tha se ajo që mund të konkludohet është se fëmijët e lindur nga gratë që konsumonin nivele më të larta të kafeinës ishin më të shkurtër se fëmijët e lindur nga gratë që konsumonin nivele relativisht më të ulëta të kafeinës.