5 gjëra të dëmshme që mund të prekin foshnjën nëse dikush streson nënën e tyre gjatë shtatzanisë

Ne nuk mund ta mohojmë që stresi është një pjesë nomale e jetës sonë të përditshme dhe periudha e shtatzanisë nuk është përjashtim. Shkencëtarët deklarojnë se mund të ndikojë në inteligjencën dhe zhvillimin e foshnjës së ardhshme dhe të shkaktojë probleme të tjera më vonë në jetë.

Stresi mund të shkaktojë lindje të hershme dhe peshë të ulët lindje

Mirëqenia e foshnjës së ardhshme është shqetësimi përfundimtar që shoqëron çdo nënë të ardhshme dhe këto shqetësime mund të kthehen në stres të vërtetë. Në mënyrë paradoksale, gjëja e parë që duhet të bëni për të pasur një fëmijë të shëndetshëm është të qetësoheni.

Shkalla e inteligjencës dhe zhvillimi i trurit të foshnjës

Shkencëtarët kanë zbuluar se nivelet e larta të kortizolit mund të ulin inteligjencën e foshnjës. Normalisht, placenta prodhon enzime që zbërthejnë kortizolin por nuk mund të përballojë mjaft mirë nëse stresi është shumë intensiv ose shumë i zgjatur.

Gjumi

Gjendja shpirtërore e nënës ndikon jo vetëm në zhvillimin e fetusit por edhe në gjum. Studimet zbuluan se stresi i nënës së ardhshme ndikon në kohën e gjumit të foshnjës.

Stresi i shtatzënës mund të shkaktojë probleme me shëndetin e foshnjës

Një studim ka konfirmuar që stresi i nënës ndikon në shëndetin e fëmijës në përgjithësi. Rezultatet treguan një rrezik më të lartë të një infeksioni të hershëm dhe çrregullimeve mendore tek fëmijët që vuanin nga stresi në barkun e nënës.

Nivelet e frikës dhe ankthit

Niveli i lartë i kortizolit në një grua shtatzënë e bën një fëmijë më të prirur të ndiejë stres në të ardhmen. Kjo shfaqet pothuajse menjëherë kur gjaku i të porsalindurit tërhiqet. Si fëmijë të vegjël, ata përjetojnë frikë kur ekspozohen ndaj sfidave të thjeshta si shikimi i një të huaji që hyn në dhomë.

Share With:
Translate »227 Views