6 gjëra që nuk duhet t’ia thuash vajzës tënde

“Ndalo së qari”

Të gjithë kanë të drejtë tek emocionet e tyre. Nëse i thoni vajzës suaj të ndalojë së qari, po i thoni që po dobësohet duke derdhur lot. Ju gjithashtu i thoni asaj se ndjenjat e saj janë të pavlefshme. Nëse vajza juaj po qan, përpiquni të zbuloni pse. Flisni me të për problemin, pavarësisht sa i vogël mund të jetë.

“Mos e bëj, do t’i trembësh fëmijët”

Është e rëndësishme që ju kurrë mos t’i thoni vajzës tuaj që të shmanget nga diçka vetëm sepse ajo mund të humbasë miratimin e fëmijëve në klasën e saj. Asnjëherë mos i nënkuptoni asaj se mendimi i bashkëmoshatarëve të saj meshkuj ka më shumë rëndësi sesa mendimi i saj për veten. Lëreni të bëjë atë që do, edhe nëse është tipikisht një sport ose aktivitet “mashkullor”.

“Po e bën gabim, më lër ta bëj unë”

Mund të duket më e thjeshtë të zgjasësh dorën dhe të lidhësh këpucët e vajzës. Por ju duhet ta lini të provojë dhe të dështojë derisa të ketë sukses. Të bësh gjithçka për të nuk do ta mësojë atë të jetë proaktive dhe e pavarur. Jepini asaj kohë për të mësuar vetë.

“Po shton në peshë?”

Asnjë vajzë, pavarësisht nga mosha e saj, nuk duhet të ndihet e gjykuar nga pesha e saj. Komente si kjo mund ta dëmtojnë, veçanërisht në moshë të re. Ato mund të jenë me dikë për vitet që vijnë. Mënyra më e mirë për të siguruar që vajza juaj është e shëndetshme është ta mësoni atë dhe të inkurajoni një mënyrë jetese të shëndetshme.

“Nuk është për vajzat”

Asnjëherë mos e dekurajoni vajzën tuaj që të marrë pjesë në një aktivitet që ka qenë historikisht për djemtë dhe mos e dekurajoni atë që të hyjë në një fushë të dominuar nga meshkujt. Nëse ajo dëshiron të studiojë inxhinieri, inkurajojeni. Nëse do të marr mësime karateje apo boksi, regjistrojeni. Mbështetja e saj do ta ndihmojë atë të thyejë barrierat në jetë. Jini krenarë që ajo e di se kush është dhe kush dëshiron të jetë.

“Je shumë dembele!”

Shpesh ekziston një arsye themelore pse fëmijët nuk janë në gjendje të arrijnë atë që kërkohet prej tyre. Sulmimi i vetëvlerësimit të vajzës tuaj nuk do të bëjë asgjë të mirë. Ta quash dembele nuk çon në motivim. Në vend të kësaj, uluni me vajzën tuaj dhe zbuloni se çfarë po ndodh.

Share With:
Translate »
64 Views