7 arsye pse prindërit nuk i duan fëmijët e tyre

Ka diçka që mund ta parandalojë këtë mungesë dashurie. Një realitet që ndodh, por që njihet rrallë është se ka prindër që mund të mos i duan fëmijët e tyre. Përçmimi, kritika e pabazë, mungesa e dashurisë, mosmiratimi, braktisja. Nuk është e lehtë të kuptosh se ka prindër që nuk i duan fëmijët e tyre, sepse kjo duhet të jetë kundër natyrës, por nuk është kështu. Një baba ose një nënë mund të mos jenë në gjendje të duan shëndetshëm, por kjo mund të arrihet dhe kapërcehet.

Kuptoni shtatë arsyet që mund të ndodhë kjo:

  1. Mungesa e dashurisë për veten

Ndonjëherë mungesa e vetëvlerësimit mund të luajë një rol, pasi është e pamundur të duash dikë pa zhvilluar më parë një ndjenjë vetëvlerësimi. Mendimi mund të jetë i njëjti: nëse nuk e dua veten, si mund ta dua dikë që në fund të fundit edhe unë e konsideroj pjesë të timen? Në këtë mënyrë prindërit mund të refuzojnë fëmijët e tyre.

  1. Mungesa e pjekurisë

Të jesh prind është një sfidë e vazhdueshme, jeta ndryshon tërësisht dhe përgjegjësitë rriten, në thelb të kesh një fëmijë do të thotë që, që nga ai moment, çdo njeri të mos jetë më përgjegjës vetëm për veten e tij, por edhe për një jetë tjetër. Në mungesë të pjekurisë, kjo përgjegjësi mund të bëhet barrë, diçka kërcënuese që krijon një varësi intime, por të padëshiruar. Gjithashtu kjo mund të çojë në pakënaqësi ose refuzim të fëmijës, pasi shihet si një pengesë.

  1. Trauma në fëmijëri

Edukimi i një personi është gjithashtu një faktor që mund të ndikojë shumë në rritjen e fëmijëve, në fund të fundit nuk do të jetë e lehtë të jesh prind i shëndetshëm kur edukimi i atij personi nuk ka qenë i shëndetshëm. Është normale që një person të mos miratojë disa qëndrime dhe sjellje në edukimin e tij, por në të njëjtën kohë t’i përsërisë ato me fëmijët e tij. Ky është një nga efektet e traumës që nuk është kapërcyer. Ka prindër që pushojnë së dashuruari fëmijët e tyre për shkak të situatave traumatike familjare për ta. Është si një shkas i gatshëm për t’u aktivizuar dhe nëse nuk rregullohet, historia mund të përsëritet.

  1. Ankthi për motin

Shumë njerëz mbajnë me vete frikën e kalimit të kohës dhe vdekjes, dhe prindërimi lidhet me plakjen dhe kjo mund të çojë në refuzim. Në këtë rast, një mënyrë për të shmangur ankthin për pleqërinë dhe vdekjen është të frenoni ndjenjat e dashurisë për fëmijët. Mbani distancën tuaj, duke shmangur një lidhje të ngushtë me ta. Është një formë arratisjeje.

  1. Prindër narcisist

Narcistët nuk e pëlqejnë shumë veten, në fakt, ata janë njerëz me vetëbesim të ulët dhe pasiguri, të cilët në thelb kanë dyshime për vlerën e tyre. Ata duan t’i shohin fëmijët e tyre mirë, por kurrë më mirë se ata. Në këto raste, prindërit nuk arrijnë t’i duan fëmijët e tyre sepse zbulojnë se ata janë unikë dhe jo një zgjatim i vetvetes. Duke e kuptuar këtë, narcisistët zgjedhin t’i përçmojnë ata.

  1. Mungesa e dashurisë

Është një situatë komplekse, në të cilën prindërit përpiqen të kompensojnë mungesën e dashurisë që kanë pasur vetë në fëmijëri. Përkëdheljet bëhen një mënyrë për të përthithur, zotëruar dhe integruar fëmijën si pjesë të tij. Natyrisht, ata fajësojnë përpjekjet e fëmijës për të thyer gardhin dhe kjo shpesh çon në marrëdhënie konfliktuale.

Burimi / https://italiafeed.com/

Revista Psikologji

Share With:
Translate »
90 Views