Ankthi gjatë shtatzënisë mund të çojë në lindje të parakohshme

Gratë që përjetojnë ankth gjatë shtatzënitë e tyre lindin mesatarisht më herët, sipas një studimi të publikuar nga Shoqata Psikologjike Amerikane.

Studimi i cili shqyrtoi lidhjen midis kohëzgjatjes së shtatzënisë dhe masave të ndryshme të ankthit, mund t’i ndihmojë mjekët të kuptojnë se kur dhe si të kontrollojnë më mirë ankthin gjatë shtatzënisë për të ndihmuar në parandalimin e lindjes së parakohshme, shkruan Medical Xpress përcjell Gazeta Shneta.

“Ankthi për një shtatzëni aktuale është një gjendje e fuqishme psikosociale që mund të ndikojë në rezultatet e lindjes,” tha autorja kryesore e studimit, Christine Dunkel Schetter nga Universitetit i Kalifornisë në Los Anxhelos.

“Këto ditë, simptomat e depresionit vlerësohen në shumë mjedise klinikash anembanë botës për të parandaluar komplikimet e depresionit pas lindjes për nënat dhe fëmijët. Kjo dhe studime të tjera sugjerojnë që ne duhet të vlerësojmë edhe ankthin tek gratë shtatzëna.”

Studimi është publikuar në revistën ‘Health Psychology’.

Hulumtimet e mëparshme kanë zbuluar se deri në një në katër gra shtatzëna ka simptoma klinikisht të ngritura të ankthit dhe se ankthi mund të jetë një faktor rreziku për lindjen e parakohshme ose lindjen para javës së 37-të të shtatzënisë.

Studiuesit kanë matur gjithashtu ankthin në pika të ndryshme të shtatzënisë, nga shtatzënia e hershme deri në fund të shtatzënisë dhe më shpesh në tremujorin e dytë.

Për të zgjidhur këto efekte të ndryshme të kohës dhe llojit të ankthit, studiuesit ekzaminuan të dhënat nga një kampion i larmishëm i 196 grave shtatzëna në Denver dhe Los Anxhelos, të cilat morën pjesë në studimin e foshnjave të shëndetshme para lindjes.

Ata zbuluan se ankthi i lidhur me shtatzëninë në tremujorin e tretë ishte i lidhur më fort me lindjet e hershme.

Rezultatet sugjerojnë që mjekët duhet t’i kontrollojnë gratë për ankthin e përgjithshëm në fillim të shtatzënisë, ashtu si zakonisht kontrollojnë për depresion, dhe se gratë me rezultate të larta mund të monitorohen për rritje të ankthit dhe ndërhyrje të mundshme më vonë gjatë shtatzënisë.

Hulumtimet e mëtejshme duhet të vazhdojnë të eksplorojnë arsyet që ankthi i shtatzënisë është i lidhur me kohën e lindjes, duke përfshirë ndryshimet neuroendokrine të lidhura me stresin, inflamacionin dhe sjelljet shëndetësore, sipas autores Dunkel Schetter.

Share With:
Translate »
40 Views