Barnat e fertilitetit nuk rrisin rrezikun e kancerit të gjirit, zbulon studimi i fundit

Barnat që përdoret rregullisht gjatë trajtimeve të fertilitetit për të lëshuar vezë nuk rrit rrezikun e zhvillimit të kancerit të gjirit, ka treguar hulumtimi i ri.

Studiuesit nga King’s College London, në partneritet me King’s Fertility, analizuan studimet që përfshinin 1.8 milion gra që i nënshtroheshin trajtimeve të fertilitetit. Këto gra u ndoqën në studime për një periudhë mesatare prej 27 vjetësh dhe nuk kishin asnjë rritje në rrezikun e zhvillimit të kancerit të gjirit, shkruan MedicalxPress transmeton Gazeta Shneta.

Ky hulumtim i botuar sot në revistën Fertility and Sterility, është studimi më i madh deri më tani që vlerëson nëse barnat e fertilitetit që përdoren zakonisht janë në një rrezik të kancerit për gratë.

Trajtimet e fertilitetit mund të shkojnë nga përdorimi i barnave për të stimuluar lëshimin e një veze në një cikël natyror të grave deri te trajtimi më kompleks siç është IVF.

Barnat e fertilitetit për të stimuluar vezoret janë përdorur për të trajtuar infertilitetin që nga fillimi i viteve 1960. Mekanzimi që përdoren për të stimuluar vezoret rrisin prodhimin e hormonit të estrogjenit dhe mund të veprojnë në qelizat e gjirit. Ka pasur shqetësime se kjo mund t’i kthejë qelizat kanceroze, gjë që ka çuar në një pasiguri në lidhje me rrezikun e mundshëm të barnave të infertilitetit që shkaktojnë kancerin e gjirit.

Rishikimi i fundit analizoi studimet nga 1990 deri në janar 2020. Gratë e të gjitha moshave riprodhuese u përfshinë në këtë studim dhe u ndoqën për një mesatare prej 27 vjetësh pas trajtimit të tyre të fertilitetit.

Studiuesit nuk gjetën ndonjë rritje të ndjeshme të rrezikut të grave të ekspozuara ndaj trajtimit kundrejt grave të patrajtuara me këto barna.

Autori i studimit Dr. Yusuf Beebeejaun nga King’s College London dhe King’s Fertility tha se:

“Trajtimi i fertilitetit mund të jetë një përvojë emocionale. Pacientët shpesh na pyesin nëse marrja e barnave stimuluese të vezoreve do t’i vërë ato në rrezik në rritje të zhvillimit të kancerit, përfshirë kancerin e gjirit. Për t’iu përgjigjur kësaj pyetje të rëndësishme klinike, ne ndërmorëm këtë rishikim që raporton të dhëna nga gati 2 milion persona”.

Dr. Sesh Sunkara, autor tjeter i studimit nga King’s College London dhe King’s Fertility tha se:

Studimi ynë tregoi se përdorimi i barnave për të stimuluar vezoret në trajtimin e fertilitetit nuk i vinte gratë në rrezik të rritur të kancerit të gjirit. Ky studim ofron provat e nevojshme për të siguruar gratë dhe çiftet që kërkojnë trajtime të kësaj natyre.

Share With:
Translate »
151 Views