Çfarë duhet të bëni nëse fëmija juaj nuk dëshiron të shkojë në shkollë?

Ndryshimi është i frikshëm për të gjithë ne, veçanërisht për fëmijët. Nëse fëmija juaj herë pas here nuk dëshiron të shkojë në shkollë, nuk është vërtet problem. Megjithatë, nëse ndodh shpesh, ose çdo ditë, duhet të dini se çfarë po ndodh.

Pse fëmija juaj nuk dëshiron të shkojë në shkollë?

Mund të ketë shumë arsye pse fëmija juaj nuk dëshiron të shkojë në shkollë. Për më tepër, shpesh është një problem kompleks që i ka rrënjët në shkaqe të ndryshme:

Frika nga ndarja nga prindërit.

Frika nga ngjarje të ndryshme të lidhura me shkollën. Disa shembuj mund të jenë goditja nga një shok klase, ngacmimi, kritikimi në klasë, të folurit para klasës, dërgimi te drejtori, marrja e provimeve, zhveshja në orar sporti ose të kesh një fobi specifike.

Probleme të përgjithësuara ankthi ose depresioni.

Nëse fëmija juaj ka shkuar në shkollë mjaft i lumtur dhe befas nuk dëshiron të shkojë, kjo është një shenjë se diçka ka ndodhur. Thënë kështu, nëse refuzimi i tyre për të shkuar vjen menjëherë pas pushimeve, është e kuptueshme që ata nuk duan të marrin pjesë sepse janë të lumtur në shtëpi me lodrat e tyre dhe pa përgjegjësinë për të bërë detyrat e shtëpisë.

Si të zbuloni pse fëmija juaj nuk dëshiron të shkojë në shkollë

Këtu janë disa pyetje që mund t’ju ndihmojnë të identifikoni arsyet pse fëmija juaj nuk dëshiron të shkojë në shkollë.

  1. A kanë pasur ndonjë problem në shkollë? Zbuloni nëse fëmija juaj ka pasur ndonjë problem në shkollë me mësuesit ose shokët e klasës.
  2. Në çfarë pike pushuan së dëshiruari të shkonin në shkollë? Mendoni kur fëmija juaj filloi të mos dëshironte të shkonte në shkollë. Kjo do t’ju ndihmojë shumë për të hetuar nëse diçka u ka ndodhur atyre.
  3. A ka pasur ndryshime në mjedisin familjar? Të mos dëshirosh të shkosh në shkollë është vërtet e zakonshme tek të parëlindurit, veçanërisht kur një fëmijë i ri vjen në skenë. Kjo sepse ata e kuptojnë se duhet të shkojnë në shkollë ndërsa foshnja qëndron në shtëpi me nënën e tyre.
  4. A u ndodh vetëm atyre? Zbuloni nga prindërit e tjerë nëse edhe fëmijët e tyre nuk duan të shkojnë në shkollë. Nëse ata kanë të njëjtin problem, mund të jetë për shkak të një konflikti me një mësues ose shok klase.
  5. A kanë ndonjë problem mjekësor apo psikologjik? Mundohuni të përjashtoni që ata nuk kanë probleme mjekësore ose mendore. Vini re nëse fëmija juaj ka shfaqur kohët e fundit ndonjë simptomë tjetër dhe nëse po, konsultohuni me mjekun ose psikologun tuaj.

Çfarë mund të bëni nëse fëmija juaj nuk dëshiron të shkojë në shkollë?

Komunikoni me fëmijën tuaj

Flisni hapur me fëmijën tuaj për t’i ndihmuar me çdo problem shkollor që mund të ketë. Është e rëndësishme që ata të ndihen rehat me ju, në mënyrë që të flasin hapur dhe me qetësi për atë që po ndodh me ta. Kur bisedoni, përdorni një ton zëri të butë dhe të qetë, edhe nëse ndiheni të zemëruar. Dëgjoni me vëmendje dhe në mënyrë aktive.

Vëzhgoni sjelljen e tyre

Nëse vëreni se fëmija juaj ka vështirësi të largohet nga shtëpia dhe të vizitojë vende të tjera, atëherë problemi mund të mos jetë tek shkolla, por tek ata. Për shembull, nëse ata nuk duan të shkojnë në shkollë dhe të qajnë nëse duhet të qëndrojnë në shtëpinë e gjyshes, atëherë ndoshta fëmija juaj është i pasigurt dhe i frikësuar. Përdorni disa strategji për të rritur vetëbesimin e tyre.

Vërtetoni emocionet e tyre

Kur fëmija juaj ju thotë se nuk dëshiron të shkojë në shkollë, në vend që të zemëroheni dhe t’i qortoni, vërtetoni atë që thonë dhe atë që ndjejnë. Për shembull, thuaj, “Unë e di që ndihesh pak i trishtuar/i zemëruar dhe kjo është në rregull, por kur të shkosh në klasë do të shohësh se gjithçka do të jetë mirë.”

Bisedoni me mësuesit e tyre

Kontaktoni mësuesit e fëmijës suaj dhe pyetini se si po ia dalin, nëse po shkojnë mirë me shokët e klasës ose nëse ka ndodhur ndonjë gjë e pazakontë. Ata do të jenë në gjendje t’ju japin informacione për t’ju ndihmuar të identifikoni arsyet pse fëmija juaj nuk dëshiron të shkojë në shkollë. Është e rëndësishme që të siguroheni që mjedisi i shkollës të jetë i përshtatshëm për të mësuarin e fëmijës suaj, të jetë i sigurt dhe që të mos shkaktojë ndonjë emocion negativ tek ai, si stresi apo ankthi.

Kushtojini vëmendje lojërave dhe vizatimeve të tyre

Me lojëra dhe vizatime, fëmijët pasqyrojnë realitetin që po jetojnë. Vëzhgojini ata kur janë duke luajtur me lodrat e tyre, dëgjoni dialogët e tyre dhe kushtojini vëmendje situatës që ata kanë riprodhuar.

Share With:
Translate »
82 Views