Fëmijët dhe Covidi i zgjatur, më shumë pyetje sesa përgjigje!

Fëmijët si të rriturit, rrezikojnë të zhvillojnë “Covid të zgjatur”. Por ekspertët ende po përpiqen të kuptojnë se cili është saktësisht niveli i rrezikut.

Pse ka rëndësi: Ndërsa puna për të përcaktuar sesa të zakonshme janë efektet anësore të vaksinës koronavirus te fëmijët, është e rëndësishme të ekuilibroheni këto rreziqe kundër rrezikut që fëmijët të mbesin të pavaksinuar, i cili përfshin rrezikun e tyre për çështje shëndetësore afatgjata nëse infektohen. Pediatrit në të gjithë vendin thonë se është e paqartë se sa i zakonshëm është Covid-19 tek fëmijët.

Kjo dihet pjesërisht, sepse ende nuk dihet me saktësi sa fëmijë janë infektuar nga virusi. Por kjo është gjithashtu për shkak se “shumica e fëmijëve bartës të Covidit të zgjatur ende nuk janë shfaqur. “Ne nuk po i gjejmë”, tha Amy Edwards, një specialist i sëmundjeve infektive pediatrike në Spitalin e Fëmijëve, në Universitetet e Spitaleve të Cleveland, Ohio.
“Ne nuk e dimë numëruesin ose emëruesin”, tha ajo, duke shtuar se gjendja është ndoshta më pak e zakonshme tek fëmijët sesa tek të rriturit.

Prindërit janë përpjekur të balancojnë rrezikun e pandemisë për fëmijët me ndërprerjen e aktiviteteve normale të jetës së tyre për më shumë se një vit. Fëmijët zakonisht nuk sëmuren nga virusi si të rriturit, edhe pse një përqindje e vogël kanë raste të rënda.

Covidi i zgjatur është i ndryshëm nga sindroma inflamatore multisistemike (MIS-C) tek fëmijët, një tjetër gjendje që fëmijët mund të zhvillojnë pas infeksionit fillestar të koronavirusit.

Covidi i zgjatur është “më shumë një ndjenjë e përgjithshme e sëmundjes kundër një përgjigje masive inflamatore që i shtron ata në spital”, tha Edwards. “Mbartja e gjatë e Covid, si dhe rikuperimi i dobët, që duket sikur ata kurrë nuk do të bëhen më mirë”.

Covidi i zgjatur duket se është më i zakonshëm tek adoleshentët sesa fëmijët më të vegjël, thanë ekspertët.
Simptomat e zakonshme përfshijnë mungesë në frymëmarrje, dhimbje gjoksi dhe lodhje, tha Ixsy Ramirez, një pulmonolog pediatrik në Spitalin e Fëmijëve CS Mott në Ann Arbor, Mich. Ajo tha se shumë nga fëmijët që po shihte ishin më parë të shëndetshëm dhe jo fëmijët që të linin të kuptohej se kishin kaluar Covid-19.

Fëmijët kanë më pak të ngjarë të infektohen, madje dhe kur janë të infektuar ka më shumë të ngjarë të jenë asimptomatik. Kjo është në kontrast me infeksionet e tjera virale dhe të frymëmarrjes që janë më të përhapura tek të rinjtë.

Share With:
Translate »
127 Views