Fëmijët transgjinorë mund të vonojnë pubertetin

Më shumë se 300 fëmijë transgjinorë në vit po fillojnë tani një kurs mbi barnat që bllokojnë pubertetin, diçka e parë në programin televiziv të Victoria Derbyshire, shkruan BBC.

‘Një nga fëmijët transgjinorë që ne kemi ndjekur për katër vjet tashmë ka filluar trajtimin e saj’, gjë që u jep të rinjve kohë për të vendosur nëse duan të jetojnë si burra apo femra.

“Jam i lumtur që më është dhënë [mjekimi] sepse tani e di që nuk do të më rriten qimet e fytyrës. Unë thjesht nuk dua një mjekër, unë jam një vajzë”, thotë Jessica 11-vjeçare .

Ne kemi ndjekur Jessica-n dhe shoqen e saj, Lily, pasi ato kanë vendosur të jetojnë si vajza në shtëpi dhe në shkollën fillore.

Jessica kohët e fundit ka filluar të marrë injeksione të bllokimi të pubertetit një herë në muaj.

“Nëse dikush pyet nëse unë jam transgjinor, atëherë unë do t’u tregoj atyre. Unë nuk do të bërtas, vetëm do u tregoj,” thotë ajo.

“Është mjaft e vrazhdë, sinqerisht, kur njerëzit thonë se kjo është vetëm një fazë, sepse ata nuk e kuptojnë atë me të vërtetë”.

Qendra kryesore e Britanisë së Madhe e specializuar në çështjet gjinore nën moshën 18 vjeç është Tavistock dhe Portman NHS Trust, me seli në Londër dhe Leeds.

Numri i personave, nën moshën 18 vjeç që vizitoi klinikën në vitin e fundit është rritur me 25% në rreth 50 në javë.

Mjekët thonë se nuk ka asnjë shpjegim të vetëm për rritjen e numrit të transgjinorëve, por ka një njohje në rritje të njerëzve transgjinorë në shoqëri dhe më shumë ndërgjegjësim mbi mundësitë e trajtimit.

Rreth 300 fëmijë në vit tani janë referuar në një klinikë të veçantë për të filluar trajtimin e hormoneve që mund të përshkruhen, pasi pacienti ka filluar pubertetin.

Injeksionet ndalojnë zhvillimin e hormoneve seksuale që të prodhohen dhe vonojnë zhvillimin e gjinjve, thellimin e zërit ose flokët e trupit. Efektet janë të kthyeshme.

Trajtimi, që është në dispozicion për moshat nën 16 vjeç, që nga viti 2011, ka për qëllim të shtyjë fillimin e pubertetit për t’i dhënë fëmijëve më shumë kohë për të vendosur nëse duan të jetojnë si burra apo gra.

Share With:
Translate »
677 Views