Fillimi i shkollës: 5 këshilla ekspertësh për prindërit

Fillimi i shkollës vjen me një mori ndjenjash në kohën më të mirë – emocion, kuriozitet dhe ndoshta pak shqetësim ! Pra, këtu janë pesë këshillat kryesore për t’ju ndihmuar të mbështesni më mirë fëmijën tuaj dhe të siguroheni që ai të lulëzojë gjatë këtij tranzicioni.

1. Nxitini të shprehin ndjenjat e tyre

Edhe nëse fëmija juaj duket ‘në rregull’ me idenë e fillimit të shkollës, është shumë e rëndësishme të krijoni pak kohë dhe hapësirë për të lehtësuar ndjenjat e tij për të – çfarëdo që të jenë këto! Ju mund të keni një fëmijë që flet për ndjenjat e tij natyrshëm, gjë që është e mrekullueshme. Nëse fëmija juaj ka nevojë për një nxitje të vogël, gjë që është krejtësisht normale, këtu janë disa mënyra për ta ndihmuar atë:

• Provoni të luani  – ndonjëherë fëmijët e kanë më të lehtë të flasin për atë se si ndihen kur shtiren duke luajtur. Ju mund të përdorni figura Lego ose ndonjë personazh tjetër për të ndihmuar këtu. Vendosni një skenë e cila është ‘dita e parë e shkollës’ dhe cakto role për personazhet p.sh. një prind ose kujdestar, një mësues dhe një fëmijë. Më pas pyesni fëmijën tuaj se si mendon se ndihet secili ‘personazh’ ndërsa shkon në shkollë atë ditë të parë.

• Krijoni një hapësirë dhe kohë të dedikuar – sigurohuni që kur e pyesni fëmijën tuaj se si mendon se nuk ka shpërqendrime. Jeta është e zënë, por nëse mund t’i kushtoni pak kohë të qetë kësaj bisede, fëmija juaj ka të ngjarë të hapet shumë më tepër sesa nëse të dy jeni të hutuar nga gjëra të tjera.

• Lëvizja çliron emocionin! – nëse i vogli juaj heziton të ndajë ndjenjat e tij, provoni të bëni një shëtitje ose shëtitje me biçikletë dhe të zhvilloni bisedën gjatë lëvizjes. Kjo bën mrekulli për disa fëmijë!

Mos harroni se qëllimi këtu është të flasim për ndjenjat që ata kanë, jo të mbjellin shqetësime apo frikë. Pra, nëse ata duken absolutisht mirë për fillimin e shkollës, mos e ndjeni nevojën për ta bërë këtë!

2. Ndihmojini ata të përshtaten me një rutinë të re

Rutinat janë një pjesë e madhe e ndryshimit që ndodh kur fëmija juaj fillon shkollën. Edhe nëse ata kanë qenë në një mjedis të strukturuar si një çerdhe apo parashkollor, rutina e tyre do të rritet. Pra, përgatitini ata për të duke i ndihmuar të kuptojnë dhe praktikojnë orarin e tyre të ri! Filloni duke shpjeguar strukturën e ditës – sa do të jetë dreka? Kush do t’i marrë dhe t’i çojë në shkollë, etj?

Familjarizimi i fëmijës tuaj me elementët e rinj të ditës së tij do t’i sjellë vërtet dobi në planin afatgjatë përpara se të fillojë shkollën. Këtu janë disa këshilla se si mund të praktikoni faza të ndryshme të ditës së tyre.

• Praktikoni drejtimin shkollor; nëse kjo është një shëtitje apo një makinë, bëjeni disa herë me ta në mënyrë që ata të dinë rrugën.

• Praktikoni të veshin uniformën e shkollës në mënyrë që ata të dinë se si do të duken mëngjeset

 

3. Nxitoni ata për shkollën!

Përveç përgatitjes së fëmijës tuaj për shkollë, është gjithashtu e rëndësishme që ta emociononi! Ndihma që ata të ndihen pozitivë dhe entuziastë për fillimin e shkollës do t’ju ndihmojë të shpërndajnë çdo ndjenjë shqetësimi që mund të kenë.

• Flisni me ta për kujtimet tuaja të preferuara nga shkolla dhe ndoshta nxirrni disa fotografi të vjetra të ditës suaj të parë!

• Përfshijini ata në gjëra të tilla si blerja e uniformës së tyre dhe planifikimi i drekës së tyre të mbushur. Bëni një ditë për këtë dhe çojini në parkun e tyre të preferuar ose trajtojini me diçka më pas.

4. Shpjegoni pse

Mund të jetë vërtet e lehtë të përqendrohemi vetëm në ÇFARË do të ndodhë kur ata të fillojnë shkollën që ne mund të harrojmë të shpjegojmë PSE!

Të ndihmosh fëmijën të kuptojë saktësisht pse gjërat funksionojnë ashtu siç bëjnë në shkollë dhe pse duhet të ndjekin disa rregulla është një pjesë e rëndësishme për t’i ndihmuar ata të përshtaten.

5. Jini të sjellshëm me veten

Të gjithë kemi kaluar nëpër një slitë emocionesh si prindër dhe kujdestarë gjatë viteve të fundit. Pavarësisht nëse kjo ka qenë pasiguri në punë, shqetësime shëndetësore, apo thjesht ndjenja e frikës dhe shqetësimit që ka sjellë pandemia dhe kriza e kostos së jetesës. Dërgimi i fëmijëve në shkollë për herë të parë do të vijë me një sërë emocionesh për të gjithë ne. Ndoshta nuk jeni i sigurt për dërgimin e vogëlushit tuaj në shkollë? Ndoshta mezi po prisni të riktheheni një rutinë?

Kudo që të jeni për këtë, është e rëndësishme të flisni për emocionet tuaja edhe me një partner, mik ose anëtar të familjes. Gjëja që duhet mbajtur mend është se megjithatë, ju ndiheni – është në rregull. Nuk ka gjë të tillë si ndjenja “të drejta” ose “të gabuara” kur bëhet fjalë për fillimin e shkollës së vogëlushit tuaj. Pranimi i kësaj dhe gjetja e kohës për t’u kujdesur për veten është shumë e rëndësishme. Kujdesi për veten është kujdes shëndetësor!

Fëmijët marrin shumë të dhëna të vogla rreth asaj se si ndihemi ne si prindër ose kujdestarë – dhe ata e përdorin këtë informacion për të mbledhur se si duhet të ndihen. Nëse dukemi të shqetësuar, ata e kuptojnë këtë dhe fillojnë të shqetësohen gjithashtu!

Share With:
Translate »
70 Views