Hapi i rradhës i shkencës për embrionet njerëzore

Shkencëtarët kanë arritur për herë të parë që të çlirojnë me sukses embrionet e një pjese të ADN-së së gabuar që shkakton sëmundje vdekjeprurëse të zemrës. Zbulimi potencialisht hap derën për parandalimin e 10.000 çrregullimeve që kalojnë nëpër gjenerata.

Ekipi i shkencëtarëve nga SHBA-ja dhe Koreja e Jugut lejuan që embrionet të zhvilloheshin për pesë ditë përpara ndalimit të eksperimentit.

Shkenca po kalon një epokë të artë në redaktimin e ADN-së falë një teknologjie të re të quajtur Crispr, e quajtur përparim i vitit vetëm në 2015.

Aplikimet e saj në mjekësi janë të mëdha dhe përfshijnë idenë e fshirjes së gabimeve gjenetike që shkaktojnë sëmundje nga fibroza cistike në kancerin e gjirit.

Çrregullimi është i zakonshëm, duke ndikuar në një në çdo 500 njerëz dhe mund të çojë në ndërprerjen e beftë të veprimtarisë së zemrës.

Ajo është shkaktuar nga një gabim në një gjen të vetëm (një udhëzim në ADN), dhe kushdo që mban atë ka një shans 50-50 për ta kaluar atë tek fëmijët e tyre.

Në studimin e përshkruar në revistën “Nature”, riparimi gjenetik ka ndodhur gjatë konceptimit.

Sperma nga një njeri me “cardiomyopathy hypertrophic” u injektua në vezë të shëndetshme dhuruar së bashku me teknologjinë Crispr për të korrigjuar defektin.

Nuk funksiononte gjatë gjithë kohës, por 72% e embrioneve ishin të lira nga mutacione që shkaktonin sëmundje.

Share With:
Translate »
949 Views