Karakteri i mirë i fëmijës ndërtohet përmes dialogut dhe shembujve

Një edukim i mirë arrihet duke balancuar faktorë të shumtë. Pa dialog nuk ka formim të karakterit. Por vetëm duke folur nuk të çon askund. Si e ndihmoni ta bëni fëmijën tuaj një person të mirë?

Kur mendojmë për fëmijët tanë të rritur, imagjinojmë se gjithçka do të shkojë siç është planifikuar: Ata do të jenë të rritur të angazhuar, me karakter të mirë dhe ndershmëri. Por kemi harruar të bëjmë një analizë të sjelljes sonë përgjatë këtij udhëtimi, kështu që si e imagjinojmë të rrisim këta fëmijë?

Pjesa më e madhe e përgjegjësisë për edukimin e së ardhmes së një kombi vjen nga prindërit dhe ne duhet t’i shohim këto çështje si tejet serioze, të denja për debat në të gjitha fushat.

Karakteri i një fëmije rafinohet bazuar në gjithçka që ai dëgjon, konsumon dhe sheh. Nuk ka kuptim të zvogëlohet rëndësia e kësaj, pavarësisht sa ndikojnë shkolla dhe njerëzit e tjerë në këtë ekuacion. Në fund të fundit, nëna dhe babai janë agjentët kryesorë të edukimit të fëmijës.

Nëse keni një dialog të hapur me fëmijën tuaj, duke u shpjeguar çdo ditë përgjegjësitë e njerëzve, mund të jeni të sigurt se po merreni me gjysmën e gjithçkaje që ka rëndësi.

Por është e kotë që vetëm të flasësh, janë shembujt që vërtetojnë vërtetësinë e fjalës tuaj. Nëse sjellja juaj nuk përputhet me atë që predikoni, fjalët që përdorni me fëmijën tuaj do të jenë të zbrazëta.

A e keni vërejtur që në vitet e para të jetës së një fëmije, shumica e gjërave që ai bën është duke imituar? Ai kurrë nuk ka qenë në botë, nuk i njeh rregullat e shoqërizimit dhe as nuk di të sillet me njerëzit e tjerë.

Eshtë sikur të jetë një kanavacë e zbrazët, e gatshme për t’u vizatuar dhe aty mund të zgjidhni të krijoni një kryevepër, ose thjesht të qëndroni me shkarravina.

Të shohësh një fëmijë si individ nuk është detyrë e lehtë, as të rritësh të rritur të përgjegjshëm dhe të ndershëm. Por dijeni që roli juaj është shumë i rëndësishëm në jetën e tyre, ju jeni referenca kryesore që fëmija do të ketë gjatë gjithë jetës.

Pra, mos e shikoni vetëm fëmijën tuaj, shoqërojeni atë. Dëgjoni me kujdes problemet që flet, flisni me të, mësojini mënyra me shembuj, futeni në rutinën e shtëpisë, tregojini, me shembujt tuaj, si të kapërcejë një pengesë.

Kështu që ju krijoni të rritur të shëndetshëm, njerëz me zemër të mirë, që kujdesen për të tjerët, që i duan të gjithë që jetojnë këtu. Eshtë e vështirë, por në të ardhmen mund të jeni krenarë për të gjithë punën që keni bërë kur të gjithë kanë takuar një të rritur të mahnitshëm që ju keni krijuar!

Share With:
Translate »
107 Views