Lija e majmunëve mund të transmetohet tek foshnjat gjatë dhe pas shtatzënisë

Deri më tani, ka pasur 57 raste të konfirmuara dhe të mundshme të lisë së majmunëve të raportuara nga autoritetet australiane.

Në korrik, qeveria australiane lëshoi ​​​​një alarm shëndetësor për linë e majmunëve si një sëmundje ngjitëse pas shpalljes së Organizatës Botërore të Shëndetësisë si një emergjencë të shëndetit publik, shkruan MedicalxPress përcjell Gazeta Shneta.

Sëmundja është raportuar në shkallë më të lartë tek meshkujt që kryejnë marrëdhënie intime me meshkuj të tjerë. Por kjo nuk do të thotë se nuk mund të përhapet tek askush.

Në fakt, ajo është parë tek gratë shtatzëna dhe foshnjat e tyre të porsalindura në disa vende perëndimore.

Çfarë dimë për linë e majmunit?

Lija e majmunit është një sëmundje virale e përhapur midis kafshëve dhe njerëzve.

Udhëzimi i qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar përshkroi rastin e parë të “Monkey Pox” në vitin 1958, kur u gjet në majmunët e përdorur për qëllime kërkimore.

Ishte viti 1970 kur u raportua për herë të parë në popullatat njerëzore në vendin afrikan, Republikën Demokratike të Kongos. Sëmundja tani është endemike në disa vende afrikane, duke përfshirë Nigerinë, Liberinë, Sierra Leone dhe Republikën Demokratike të Kongos.

lija e majmuneve

Çfarë do të thotë kjo për gratë shtatzëna?

Për fat të mirë, lija e majmunit nuk përhapet lehtë.

Infeksioni përhapet nga kontakti i ngushtë fizik dhe deri më tani ka informacion të kufizuar në dispozicion për ndikimin në shtatzëni, veçanërisht në vendet me të ardhura të larta.

Virusi mund të hyjë në trup nëpërmjet lëkurës së qarë, traktit respirator ose mukozave.

Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), këshillojnë se virusi mund t’i transmetohet një foshnje para lindjes nëpërmjet placentës dhe pasi foshnja të lindë nga kontakti i ngushtë fizik.

Mes tjerash, gjithashtu rekomandojnë që gratë shtatzëna, pas lindjes dhe ato që ushqehen me gji duhet të kenë përparësi për trajtim mjekësor pasi ekziston një rrezik i konsiderueshëm për foshnjën.

Çfarë simptomash duhet të keni kujdes?

Simptomat e lisë së majmunit mund të përfshijnë dhimbje koke dhe ethe, dhimbje muskujsh dhe kyçesh, lodhje, ënjtje të gjëndrave limfatike dhe një skuqje të dukshme me lezione që zhvillohen kudo në trup.

Rastet e njohura

Disa raste të infeksionit nga lija e majmunit u raportuan në Republikën Demokratike të Kongos si pjesë e një studimi më të madh.

Studimi nuk po shqyrtonte në mënyrë specifike gratë shtatzëna, por katër gra u zbuluan se ishin shtatzëna në studimin e më shumë se 200 njerëzve me infeksion të lisë së majmunit.

Nga katër gratë me infeksion të lisë së majmunit në shtatzëni, dy pësuan abort, një lindi një foshnjë të vdekur dhe një tjetër lindi një foshnje  në kohë të caktuar.

Të tre gratë që kishin humbje fetale përjetuan të gjitha sëmundje të moderuar deri në të rëndë dhe humbën foshnjat e tyre në tremujorin e parë ose të dytë të shtatzënisë.

Gratë australiane nuk duhet të shqetësohen shumë në këtë fazë duke pasur parasysh numrin e ulët të njerëzve të infektuar në Australi.

Po ashtu, ato nuk kanë shumë gjasa të kapin linë e majmunit nëse nuk kanë pasur kontakt të ngushtë me dikë tashmë të infektuar me këtë sëmundje ose nëse kanë vizituar vendet ku sëmundja është endemike.

Nuk ka raste të njohura të grave të infektuara gjatë shtatzënisë brenda Australisë deri më sot, por ka raste të tilla në Mbretërinë e Bashkuar dhe SHBA.

Share With:
Translate »
37 Views