Ndryshimet që sjellë procesi i amësisë në jetën e një gruaje të re

Një temë e kujdesit prenatal, jo rrallë herë flitet në mesin e nënave që sapo kanë sjellë në jetën fëmijën e tyre.

Një javë pas lindjes së djalit tim të parë, unë shpenzova shumë orë gjumi të çmuar përkulur mbi shtratin e tij për të kontrolluar se a ishte ende me frymë, ose kontrolloja në Google në lidhje me rreziqet potenciale që mund ti hasja gjatë fillesave të mia si nënë.

Mënyra se si e kontrolloja hap pas hapi – amësia më bëri të ndihem në këtë mënyrë dhe unë do të isha nënë përgjithmonë. A do të isha gjithmonë në ankth? Dhe a do të vuante fëmija im për këtë? Kam frikë se diçka thellë brenda meje – prirja ime, mënyra ime për ta parë botën, veten time – ishte ndryshuar.

Në të vërtetë, diçka shumë bazike kishte ndryshuar dhe ajo është: truri im.

Në dy dekadat e fundit, studiuesit kanë filluar të dokumentojnë përmirësimin e trurit të nënës.

Hyrja në amësi është “një ngjarje e madhe” për trurin, thotë Jodi Pawluski, një studiuese në Universitetin e Rennes në Francë, i cili fokusohet në atë që ajo dhe kolegët e saj e quajnë “neurobiologji e lënë pas dore” të trurit amë transmeton Gazeta Shneta.

Gratë përjetojnë një përmbytje të hormoneve gjatë shtatzënisë, lindjes dhe ushqyerjes me gji, që primatet e trurit ndryshojnë në mënyrë dramatike në rajonet që mendohet të përbëjnë qarkun e nënës.

Disa efekte të këtyre ndryshimeve të trurit mund të moderohen me kalimin e kohës. Hulumtuesit kanë gjetur se ankthi ose hipervigjenca që shumë nënat të reja ndiejnë, për shembull arrin kulmin në fazën postpartumin e parë të muajit dhe pastaj zvogëlohen.

Mjekët, librat e shtatzënisë dhe blogjet e nënës zakonisht mbajnë vigjilencën e grave në listën standarde të simptomave të depresionit pas lindjes, ndonjëherë duke përfshirë edhe çrregullime të tjera të gjendjes, si ankthi i rëndë ose çrregullimi obsesiv i dhembjes.

Ata inkurajojnë gratë të kërkojnë ndihmë nëse përjetojnë simptoma të tilla si mungesa e shpresës, shqetësime të tepruara, probleme në lidhjen me foshnjën ose humbje të interesit për miqtë dhe familjen, veçanërisht kur këto simptoma ndërhyjnë në aftësinë e tyre për t’u kujdesur për veten ose fëmijën e tyre.

Rreth 1 në 5 gra do të zhvillojnë çrregullime të humorit postpartum në një moment pas lindjes dhe edukimi i njerëzve rreth këtyre kushteve është kritik.

Rritja ndaj ndryshimeve që shfaqen pas lindjes së fëmijës janë të preferueshme të konsulidohen përherë me mjekun ose persona me përvojë në amësi.

Share With:
Translate »
86 Views