Në cilat raste duhet të shqetësoheni për lajmërimin e presionit të lartë të gjakut në shtatzëni

Presioni juaj i gjakut mund të ndikojë në shtatzëninë dhe shëndetin tuaj afatgjatë.

Presioni i gjakut është një nga shenjat jetike që i kushtojmë vëmendje gjatë gjithë shtatzënisë, shkruan Kolegji Amerikan i Obstetërve dhe Gjinekologëve (ACOG), përcjell Gazeta Shneta.

Trupi juaj kalon nëpër shumë ndryshime gjatë shtatzënisë, brenda dhe jashtë. Sistemi kardiovaskular nuk bën përjashtim.

Zemra juaj punon pak më fort dhe enët e gjakut relaksohen më shumë se zakonisht ndërsa jeni shtatzënë. Këto ndryshime ndihmojnë në mbështetjen e trupit tuaj në rritje ndërsa furnizojnë fetusin me gjak dhe lëndë ushqyese.

Nëse keni presion të lartë të gjakut gjatë shtatzënisë dhe organet e tjera nuk janë prekur ende, ky quhet hipertension gestacional. Ne e diagnostikojmë hipertensionin gestacional kur normat arrijnë 140 me 90. Ndërsa, nëse preken edhe organe të tjera, kjo gjendje e hipertensionit quhet preeklampsi.

Komplikimet e hipertensionit gestacional

Presioni i lartë i gjakut shkakton stres shtesë në trupin tuaj dhe është gjithmonë shkak për shqetësim. Nëse nuk trajtohet, mund të shkaktojë dështim të veshkave, goditje në tru, sulm në zemër, madje edhe dështim të zemrës. Sa më i lartë të jetë numri i presionit të gjakut, aq më i madh është rreziku.

Gratë shtatzëna me presion të lartë të gjakut janë në rrezik për lindje të parakohshme dhe për të pasur foshnja më të vogla se normalja. Ato gjithashtu kanë më shumë gjasa të kenë një lindje cezariane.

Një ndërlikim tjetër i mundshëm është shkëputja e placentës, një gjendje e rëndë që ndodh kur placenta fillon të ndahet nga muri i mitrës. Kjo mund të jetë një urgjencë mjekësore.

Kur hipertensioni bëhet preeklampsi

Kur presioni i lartë i gjakut fillon të prekë organe të tjera, si veshkat ose mëlçinë, quhet preeklampsi. Një tjetër shenjë e preeklampsisë është prania e proteinave në urinë.

Preeklampsia mund të ndodhë gjatë shtatzënisë ose në javët pas lindjes. Është një situatë shumë e rëndë.

Nëse gjendja juaj përkeqësohet, ju mund të zhvilloni ato që ne i quajmë “tipare të rënda” të preeklampsisë, të tilla si presioni i gjakut që kalon 160 (sistolik) ose 110 (diastolik), dhimbje koke të forta që nuk largohen dhe lëngje në mushkëri. Preeklampsia mund të çojë në kriza, një gjendje e quajtur eklampsia.

 

Share With:
Translate »
32 Views