Nuk është nevoja vetëm t’u blini dhurata, ja si mund t’i lumturoni ndryshe fëmijët tuaj

Lexo me ta

Një nga pjesët më të mira të prindërimit është nxjerrja e disa klasikëve të vjetër dhe rizbulimi i tyre nga e para.

Leximi me zë të lartë është gjithashtu terapeutik dhe është një mënyrë e shkëlqyer për të përfunduar ditën tuaj.

Argëtohuni me lexim. Provoni zëra qesharak dhe bëjini historitë tuaja ndërvepruese.

Nga ana tjetër, fëmija juaj do të zhvillojë një dashuri për librat. Ata gjithmonë do ta barazojnë leximin me kohën argëtuese të kaluar me ju.

Mos ngurroni të flisni për librat pasi të keni mbaruar. Nëse një libër përmban një mësim jete, bisedoni rreth tij me fëmijët tuaj dhe përgjigjuni pyetjeve që mund të kenë.

Dëgjoni atë që ata kanë për të thënë

Kur keni fëmijë, është e rëndësishme që herë pas here të ktheheni në fëmijërinë tuaj. I mbani mend momentet kur jeni ndjerë i vogël? Është e vështirë kur mendon se të rriturit nuk të marrin seriozisht.

Rregulloni gjërat duke dëgjuar fëmijët tuaj.

Tregojuni atyre se ajo që ata kanë për të thënë është e rëndësishme.

Edhe nëse del si e pakuptimtë, prapë ka rëndësi. Trajtojini ata si qenie njerëzore dhe mos i bëni kurrë të ndihen më pak se sa janë fëmijë.

Pyetini ata për ditën e tyre

Nëse keni shumë fëmijë, përzieni.

Lëreni secilin të jetë në qendër të vëmendjes në një ditë të ndryshme.

Nxitini ata të tregojnë atë që mësuan dhe siç u përmend më lart dëgjoni plotësisht atë që kanë për të thënë.

Bëni pyetje dhe jini të interesuar. Është e rëndësishme për ta, dhe gjithashtu do t’i ndihmojë ata të hapen në shoqëri.

Mos i shpërfillni interesat e tyre

Dëgjo, ka mundësi që të mos të pëlqen e njëjta muzikë që të pëlqen prindërit.

Fëmijët tuaj gjithashtu mund të mos gërmojnë zgjedhjet tuaja. Ju mund ta urreni radion pop, por nuk jeni më audienca kryesore. E dyta kur u thua kënga e tyre e preferuar nuk është shumë e mirë, nuk po tregon dashuri.

Ju nuk keni nevojë të jeni tifozi më i madh, por është e rëndësishme të mbështesni interesat e tyre.

Ju duhet të jeni nxitës i tifozëve të tyre dhe t’i inkurajoni ata të përjetojnë plotësisht artin.

Shija e tyre muzikore mund të përfundojë duke ndryshuar dhe maturuar në të ardhmen, por ata kurrë nuk do ta harrojnë kohën kur ju hodhët poshtë interesat e tyre.

Komplimentoni Ata

Dhe më mirë, mos i komplimentoni për pamjen.

Fëmijët sot duhet të kuptojnë se tiparet e tyre nuk kanë më shumë rëndësi se shpirti.

Nëse fëmija juaj ka një sens të shkëlqyeshëm humori, tregojeni atë. Nëse ju pëlqen syri i tyre për modën, tregojuni atyre.

Të gjithë duhet të dinë se çfarë i bën të veçantë. Tregoni mbështetje dhe kujtojini fëmijës tuaj për aspektet e bukura që e bëjnë atë unik.

Sigurohuni që të jepni gjithmonë përqafime

Prekja fizike mund të jetë shumë e rëndësishme.

Gjithmonë mbani parasysh kufijtë e fëmijës suaj dhe veproni vetëm në mënyra që janë të rehatshme për të.

Por nëse ata u rrëzuan pasi u penguan në një bordurë jashtë? Bëhuni në dispozicion për një përqafim. Është mënyra më e mirë për t’i thënë fëmijës tuaj se ai është gjithmonë i sigurt me ju.

U jepni atyre një mësim argëtues

Sillni fëmijën tuaj në botën tuaj. Nëse jeni një adhurues i madh i gatimit dhe pjekjes, pyesni ata nëse duan të ndihmojnë -dhe sigurohuni që ta bëni atë argëtuese.

Ju të dy mund të mësoni gjithashtu një zanat të ri së bashku. Është e rëndësishme të gjeni një aktivitet me të cilin të dy mund të lidheni.

Vetëm sigurohuni që kjo të jetë diçka që ata e shijojnë vërtet. Për fëmijët më të vegjël, edhe mësimet e nxjerra drejtpërdrejt nga ju  si të lidhni këpucët ose si të lexoni do të jenë një kujtim i përjetshëm i dashur.

Nëse fëmija juaj është mjaft i rritur dhe puna juaj e lejon, merrni parasysh ta sillni atë në zyrë në një ditë kur shkolla është jashtë. Tregojuni atyre se çfarë bëni çdo ditë dhe lërini të njohin disa nga kolegët tuaj.

Ata vërtet do ta vlerësojnë ndjenjën si të rritur për një ditë.

Inkurajoni Ata

Fëmijët mund të jenë shumë të vështirë me veten ndonjëherë. Nëse keni një fëmijë që i bën shumë presion vetes për të qenë perfekt, ai do ta vlerësojë nëse vendosni disa pritshmëri realiste. Nëse ata janë në një sport, jini krenarë për ta nëse fitojnë apo humbin.

Nëse ata janë një artist i ri, merrni parasysh mbajtjen e një mini ekspozite në shtëpinë tuaj ku mund të ftoni familjen dhe miqtë.

Mos i bëni presion fëmijës tuaj që të jetë i përsosur. Ekstrakurrikularët duhet t’u mësojnë atyre mësime të vlefshme për punën në grup dhe mbajtjen e përgjegjësisë, por kjo nuk duhet të jetë diçka që fëmija juaj fillon të ketë frikë.

Mbroni ata nga shumë negativitet

Kjo është një situatë e vështirë, pasi bota mund të jetë një vend mizor. Përfundimisht, fëmija juaj do të ekspozohet ndaj negativitetit.

Gjëja kryesore këtu është që të mos jeni personi për ta furnizuar atë. Edhe nëse keni një ditë vërtet të vështirë në punë, nuk duhet t’i drejtoni ato ndjenja ndaj fëmijës suaj. Dhe nëse po zihesh me babanë e tyre, ata nuk duhet ta dinë për këtë.

Do t’ju duhet gjithashtu të mësoni se si t’i jepni gjërat një vështrim pozitiv. Për shembull, nëse gjyshja është e sëmurë, duhet t’i tregoni fëmijës tuaj se ajo ka nevojë për pak më shumë vëmendje nga familja. Por si një plus, fëmija juaj do të jetë në gjendje të lidhet me kushërinjtë e tij gjatë gjithë kësaj periudhe kohore.

Ju nuk dëshironi ta mbroni fëmijën tuaj nga gjithçka, por dëshironi që ai të ketë një pikëpamje të përgjithshme pozitive për jetën. Kur ndihen mirë, ndihen të dashuruar.

Share With:
Translate »
42 Views