Nuk ka mama perfekte, ka mama që japin gjithçka për fëmijët e tyre!

Cila nënë nuk ka hapur asnjëherë faqet e rrjeteve sociale të nënave, të njohura apo të famshme dhe ka vazhduar të analizohet? Lëkurat perfekte, foshnjat që buzëqeshin madhështisht në mëngjes ndërsa hanë një shumëllojshmëri gjigante frutash dhe shfaqin modele flokësh në vijë të drejtë, ndërsa ne vdekataret e thjeshta ndonjëherë nuk i ndërrojmë as rrobat deri në mesditë.

Ky krahasim mund të jetë i dëmshëm, duke rritur edhe më shumë peshën e gjërave që mbani, sikur të mos mjaftonte ajo. Rreziku më i madh që kemi për të krahasuar veten me nënat e tjera është se ne kurrë nuk do ta dimë nëse realitetet tona mund të jenë të pajtueshme. Si mund të duam të jemi si nënat që kanë pranë vetes një shërbëtore 24 orëshe dhe një dado, për të mos përmendur trajnerin personal dhe nutricionistin?

Ideja këtu nuk është të demonizojmë nënat që kanë para dhe/ose një rrjet të gjerë mbështetësish, pavarësisht nëse paguajnë apo jo, por thjesht për të theksuar se ju jeni një nënë e mundshme.

Ju jeni nëna më e mirë që fëmija juaj mund të ketë. Ju mund t’i besoni kësaj dhe të vini bast për veten tuaj, sepse, pa asnjë dyshim, po bëni më të mirën. Mos humbisni kohë duke hyjnizuar mëmësinë e paarritshme, mendoni për veten dhe sa reale jeni.

Admironi dobësitë tuaja dhe momentet tuaja të nervozizmit, sepse janë ato që ju bëjnë të vërteta, njerëzore dhe të pambrojtura. Mos e humbni kohën duke u përpjekur të jeni të forta si një gur, gurët nuk kanë ndjenja, nuk qeshin, nuk qajnë dhe më e rëndësishmja, nuk mund ta shohin fëmijën të rritet. Jini të sinqerta me fëmijët tuaj, hapni zemrën, flisni për ëndrrat tuaja, frikën tuaj dhe jini gjithmonë të gatshme t’i dëgjoni ata. Ata kanë nevojë për një nënë të vërtetë, një grua të nevojshme dhe thelbësore me të gjitha të metat e saj.

Bëhuni gati të edukoni fëmijët tuaj dhe lërini të ndryshojnë mendje, jini të hapura ndaj zbulimeve, gjithmonë të lira nga paragjykimet.

Mos e humbni kohën duke u përpjekur të jeni diçka që nuk jeni, këto lloj pritjesh mund të dëmtojnë marrëdhënien tuaj me ata që ju rrethojnë. Kjo lloj “përsosmërie” nuk ekziston dhe nëse do të ekzistonte do të ishte jashtëzakonisht e mërzitshme dhe e vakët. Nëse do të ishim të gjitha njësoj, si do t’i dinim dallimet tona? Si do të ishim unike? Gjithmonë preferoni ndershmërinë dhe mirësinë, cilësi që mund t’i bëjnë fëmijët tuaj të bëhen njerëz të mirë.

Ata do të mësojnë vetëm duke ju parë, dhe kur të shohin kufijtë dhe veprimet tuaja, do të kuptojnë se duhet të respektojnë kufijtë e tyre, se duhet të jenë të ndershëm dhe të sinqertë. Kush nuk e ka ëndrrën për të rritur fëmijë cilësorë?

Gjithçka që bëni është pikërisht ajo që ka nevojë fëmija juaj. Ju jeni nëna e mundshme dhe keni sakrifikuar shumë për të arritur deri këtu, ndaj respektoni kohën tuaj dhe tregojuni fëmijëve fuqinë e qetësisë. Asgjë e keqe nuk mund të vijë nga sinqeriteti, dashuria dhe pritja.

Share With:
Translate »
155 Views