Pse disa sëmundje zhduken gjatë shtatzënisë? Pse është kaq e veçantë lidhja mes fetusit dhe nënës?

“Në shtatzëni, qelizat e foshnjës migrojnë në qarkullimin e gjakut të nënës dhe më pas kthehen tek foshnja, proces që quhet “mikrokimerizëm fetal-maternal.” Për 41 javë, qelizat qarkullojnë dhe shkrihen përpara dhe mbrapa, dhe pas lindjes së foshnjës, shumë nga këto qeliza mbeten në trupin e nënës, duke lënë një gjurmë të përhershme në indet, kockat, trurin dhe lëkurën e nënës dhe shpesh qëndrojnë atje për dekada.

g

Çdo fëmijë i vetëm që një nënë do të ketë më pas do të lërë një gjurmë të ngjashme edhe në trupin e tij.

Edhe nëse shtatzënia nuk përfundon ose nëse dështoni, këto qeliza ende migrojnë në qarkullimin e gjakut. Studimet kanë treguar se nëse zemra e nënës lëndohet, qelizat fetale do të nxitojnë në vendin e lëndimit dhe do të shndërrohen në lloje të ndryshme qelizash që janë të specializuara në riparimin e zemrës.

Fëmija ndihmon në riparimin e nënës, ndërsa nëna e ndërton fëmijën. Kjo është shpesh arsyeja pse disa sëmundje zhduken gjatë shtatzënisë. Është e mahnitshme se si trupat e nënave e mbrojnë foshnjën me çdo kusht, dhe foshnja mbron dhe rindërton shpinën e nënës, në mënyrë që fetusi të zhvillohet dhe të mbijetojë në mënyrë të sigurt. Mendoni për një moment për dëshirat e çmendura. Çfarë ishte nëna për të cilën fëmija i bëri ata ta dëshironin?

Studimet kanë treguar gjithashtu qeliza nga një fetus në trurin e një nëne 18 vjet pas lindjes. Nëse jeni nënë, e dini se si mund ta ndjeni intuitivisht fëmijën tuaj edhe kur ai nuk është aty… Epo, tani ka prova shkencore që nënat e mbajnë atë për vite e vite edhe pasi kanë lindur.

 

Share With:
Translate »
28 Views