Qëndrimi ulur gjatë në fëmijëri, rrit rrezikun e sëmundjeve të zemrës më vonë

Pasiviteti në fëmijëri mund të rrisë rrezikun e sëmundjeve të zemrës më vonë në jetë, raporton CNN .

Koha e kaluar ulur gjatë fëmijërisë dhe adoleshencës mund të lidhet me rritjen e masës së ventrikulit të majtë, veçanërisht te vajzat, sipas hulumtimit të paraqitur në kongresin vjetor të Shoqatës Evropiane të Kardiologjisë në Amsterdam .

“Një zemër e zmadhuar është një tregues objektiv se zemra është ndoshta e mbingarkuar në përgjigje të një situate stresuese,” tha autori kryesor i studimit Dr. Andrew Agbaye, hetuesi kryesor i grupit kërkimor në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Finlandës Lindore.

Të dhënat u mblodhën nga një studim i quajtur ‘Fëmijët e viteve ’90’, një nga studimet më të mëdha të grupit në botë që ‘mat’ faktorët e stilit të jetesës. Studimi gjatësor përfshiu 766 fëmijë dhe shikoi të dhënat nga mosha 11 deri në 24 vjeç, zbuloi hulumtimi.

Fëmijët mbanin pajisje që gjurmonin aktivitetet e tyre gjatë një periudhe prej një jave dhe në mosha të ndryshme gjatë studimit.

Në moshën 11-vjeçare, fëmijët rrinin ulur për rreth gjashtë orë në ditë. Në adoleshencë, katër vjet më vonë, kjo u rrit në gati tetë orë në ditë, dhe më pas në gati nëntë deri në fund të periudhës së studimit.

Sipas një studimi të ri, më shumë kohë e kaluar ulur u shoqërua me rritjen e masës së ventrikulit të majtë tek vajzat e ndjekura në studim. Dhe masa më e madhe e ventrikulit të majtë është një parashikues i fortë i sëmundjeve të zemrës në moshën madhore.

“Për shkak se është e rrallë që fëmijët të kenë një atak në zemër, hipertrofia e ventrikulit të majtë ose një zemër e zmadhuar janë përdorur si shenja të hershme të dëmtimit të zemrës,” tha Dr. Agbaye, duke shtuar: “Të dhënat treguan vetëm një lidhje tek vajzat në këtë. studimi, por më shumë kërkime dhe me një grup më të madh pjesëmarrësish mund të tregojnë një ndryshim si tek djemtë ashtu edhe tek vajzat.”

“Ajo që është më e rëndësishme për këtë studim është se ai nxjerr në pah ndikimin që ka qëndrimi ulur në shëndetin tonë, veçanërisht në shëndetin e zemrës”, tha Dr. Nyssa Goldberg, profesoreshë e mjekësisë në Universitetin Grossman të Universitetit të Nju Jorkut. Goldberg nuk ishte i përfshirë në hulumtim.

Gjërat që nuk i dimë ende

“Është e rëndësishme të theksohet se studimi i ri nuk është publikuar plotësisht,” shtoi Dr. Andrew Freeman , drejtor i parandalimit të sëmundjeve kardiovaskulare në Shëndetin Kombëtar të Hebrenjve në Denver. Freeman nuk ishte i përfshirë në hulumtim.

“Edhe pse të dhënat kanë treguar një lidhje midis kohës së kaluar ulur dhe parashikuesve të sëmundjeve të zemrës, është e vështirë të thuhet saktësisht se si ndodh gjithçka”, tha Dr. Freeman.

“Do të ishte mirë t’i ndiqja këta fëmijë edhe për 13 vite të tjera dhe të shihja nëse ata zhvillojnë hipertension, gjë që dyshoj se do të kenë,” shtoi ai.

Megjithëse ky studim ka një madhësi modeste kampioni dhe është ende paraprak në gjetjet e tij, është një kujtesë e mirë për t’i dhënë përparësi sjelljeve të shëndetshme të fëmijërisë, shtoi Dr. Goldberg.

“Lajmi i mirë është se të dhënat shtesë kërkimore kanë zbuluar se aktiviteti fizik ka potencialin të ndryshojë problemin e një zemre të zmadhuar të shkaktuar nga koha e kaluar ulur gjatë fëmijërisë”, tha Dr. Agbaye.

“Unë do t’u bëj thirrje mjekëve dhe prindërve që të inkurajojnë fëmijët, pacientët dhe klientët e tyre që të angazhohen në aktivitet fizik me intensitet të lehtë për të paktën tre deri në katër orë në ditë për një gjendje më të mirë të zemrës,” shtoi Dr. Agbaye.

Fëmijët e moshës 6 deri në 17 vjeç kanë nevojë për rreth një orë aktivitet fizik në ditë, sipas Qendrave të SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve. Por një sondazh i vitit 2020 zbuloi se më pak se një e katërta e fëmijëve e përmbushën atë masë.

Kur bëhet fjalë për aktivitetin fizik të fëmijëve, fokusohuni në aktivitetet që u pëlqejnë, këshillon doktoresha Goldberg.

“Ecja, çiklizmi, vrapimi, kërcimi, noti – të gjitha këto gjëra janë ushtrime të shkëlqyera që kanë përfitime shëndetësore”, sugjeron Dr. Goldberg.

“Nëse duam që fëmijët të jetojnë jo vetëm gjatë, por edhe cilësor dhe pa probleme të mëdha shëndetësore, është e rëndësishme që shëndeti i tyre të jetë prioritet”, thotë Dr. Freeman.

“Zakonet që formojmë më herët në jetë dhe mënyra se si jetojmë më herët në jetë kanë një efekt të qëndrueshëm,” tha Freeman, duke shtuar, “Nëse ne mund të kuptojmë herët se si t’i thurim ato zakone në jetën tonë, rezultatet do të jenë të pabesueshme.”

Share With:
Translate »
55 Views