Refluksi acidik gjatë shtatzënisë: Mënyra e ndryshimit të stilit të jetës, hapi i parë drejt trajtimit

Refluksi acidik, është një problem që ndjehet kur acidi nga stomaku lëviz lart drejt fytit tuaj. Mund të shkaktojë regurgitim dhe një ndjesi të dhimbshme djegieje në gjoks.

Emri teknik për refluksin e acidit është refluksi gastroezofageal (GER), shkruan Medical News Today përcjell Gazeta Shneta.

Simptomat kryesore janë:

– regurgitim, ku përmbajtja e stomakut kthehet në ezofag ose deri në fyt ose gojë.

– urth, i cili krijon një ndjesi djegieje në mes të gjoksit.

Simptoma të tjera të mundshme mund të përfshijnë: të përziera, vështirësi në gëlltitje, dhimbje, ngjirurit e zërit dhe kollë e vazhdueshme.

Faktorë të ndryshëm mund të shkaktojnë zbaticë të acidit. Megjithatë, zakonisht shfaqet si një simptomë e shtatzënisë, duke prekur 17-45% të grave shtatzëna.

Në shumicën e rasteve, gjendja përfundon menjëherë pas lindjes së foshnjës.

Ka disa arsye pse shtatzënia mund të shkaktojë refluks acidik.

Ndryshimet hormonale ndikojnë në presionin brenda sfinkterit të ezofagut, i cili lidh ezofagun me stomakun. Kjo sjellë një sërë procesesh që në fund të fundit shkaktojnë që acidi nga stomaku të ngrihet në ezofag (tub ushqimor).

Vetë mitra mund të shkaktojë refluks acidik duke ushtruar presion në stomak e kështu duke shkaktuar që përmbajtja të rritet në ezofag.

Aspekte të tjera të shtatzënisë, të tilla si ndryshimet në lëvizjet e zorrëve ose medikamentet që gratë marrin gjatë shtatzënisë, mund të luajnë gjithashtu një rol në shkaktimin e refluksit të acidit.

Trajtimi i refluksit acidik në shtatzëni është pothuajse i njëjtë me trajtimin e gjendjes në çdo situatë tjetër.

Gjëja e parë që duhet të provoni duhet të jetë gjithmonë ndryshimi i stilit të jetesës. Ka një sërë gjërash që një grua shtatzënë mund të bëjë në shtëpi për të lehtësuar simptomat e gjendjes.

Metodat e reduktimit të refluksit gjatë shtatzënisë mund të përfshijnë si më poshtë:

– ndryshimi i zakoneve të të ngrënit.

– shmangia e duhanit dhe alkoolit.

– shmangia e rrobave të ngushta.

– ndryshimi i pozicionit të gjumit.

Zakonet e të ngrënit mund të kenë një ndikim të madh në refluksin acidik. Ndryshimet e mëposhtme mund të ndihmojnë:

– Hani vakte më të vogla dhe më të rregullta gjatë gjithë ditës.

– Uluni drejt për të ngrënë për ta bërë më të lehtë që ushqimi të kalojë nëpër ezofag.

– Prisni 2-3 orë pas ngrënies përpara se të shtriheni për të fjetur.

– Shmangni kafeinën dhe ushqimet që janë të pasura të natyrës yndyrore dhe pikante.

Nëse ndryshimet në stilin e jetës nuk janë efektive, gjëja tjetër që duhet marrë parasysh është mjekimi me barna.

Share With:
Translate »
24 Views