Sa ekografi duhet të bëjë gjithsej një grua gjatë shtatzanisë për të shmangur rrezatimin e tepërt tek foshnja?

Grave shtatzëna duhet t’u ofrohen më shumë se dy ekografi gjatë shtatzënisë, thonë ekspertët.

Aktualisht, nënave të ardhshme u ofrohen në mënyrë rutinore skanime në NHS vetëm dy herë, një herë rreth javës së 12-të dhe një tjetër pas të 20-tave.

Por gratë në fakt duhet të bëjnë deri në shtatë, pohojnë sonografitë.

Kate Richardson, nga The Birth Company, një klinikë private në Harley Street të Londrës, tha se do të shmangte potencialisht traumat e panevojshme dhe nevojën për prerje urgjente cezariane.

Kolegji Mbretëror i Obstetërve dhe Gjinekologëve thotë se skanimet shtesë me ultratinguj zakonisht nuk kërkohen.

Disa mami janë kundër kryerjes së skanimeve serike të panevojshme, sepse ato thjesht mund t’i bëjnë prindërit të stresuar.

Më shumë skanime mund të nënkuptojnë se komplikimet janë vërejtur herët, duke përfshirë defektet e lindjes, anomalitë dhe pozicionin e foshnjës para lindjes, argumenton zonja Richardson.

Sipas të njëjtit protokoll NHS, vetëm grave në shtatzëni me rrezik të lartë, si ato me diabet ose presion të lartë të gjakut, u ofrohen më shumë se dy skanime për të kontrolluar se fëmija i tyre po rritet siç duhet.

Por kjo ndodh vetëm ndonjëherë.

Gratë që duan skanime shtesë mund të paguajnë privatisht për to, në klinikat paguajnë deri në 2200£ për një paketë që përfshin pesë skanime dhe disa konsultime me mami.

Për nënat ultratinguj e parë ofrohen në NHS, zakonisht midis 11 dhe 14 javësh. Kjo i ndihmon mjekët të përcaktojnë datën e përafërt të lindjes së foshnjës duke matur madhësinë e foshnjës.

Skanimi i dytë, i quajtur ndonjëherë ‘skanimi i mesit të shtatzënisë’, kryhet ndërmjet javës 18 dhe 21. Ai kontrollon zhvillimin fizik të foshnjës dhe mund të identifikojë nëse është djalë apo vajzë.

Mjeku sonografi do të kontrollojë kockat, zemrën, trurin, palcën kurrizore, fytyrën, veshkat dhe barkun e foshnjës.

Ky skanim është veçanërisht i dobishëm për gratë që përjetojnë dhimbje, gjakderdhje ose që kanë pasur një abort ose shtatzëni ektopike në të kaluarën. Skanimi mund t’i ndihmojë të qetësojnë mendjen e tyre dhe të gjejnë ndonjë problem që herët, pretendon ajo.

Një skanim i qafës së mitrës midis 17 dhe 21 javësh përdoret për të përcaktuar nëse jeni në rrezik të lindjes së parakohshme ose të hershme.

Richardson argumenton se mund të jetë më pak traumatike për prindërit, sepse ata mund të zbulojnë më shpejt në shtatzëni nëse foshnja nuk është mirë.

Mjeku sonograf gjithashtu rekomandon që gratë të bëjnë deri në gjashtë skanime të tjera.

Share With:
Translate »
40 Views