Shtatëzania e shëndetshme, konsiston në largimin e disa zakoneve negative – ja cilat janë ato

Shumica e grave mund të vazhdojnë me aktivitetet e tyre të përditshme gjatë shtatzënisë dhe vetëm se duhet të bëjnë disa ndryshime të vogla jetese.

Shëndeti dhe mirëqenia e gruas dhe e fetusit në zhvillim janë shqetësimi kryesor gjatë shtatzënisë, prandaj është më mirë të shmangni konsumimin e ushqimeve të caktuara dhe aktivitetet e rrezikshme shkruan MedicalNewsToday.

1) Pirja e alkoolit

Kur një grua shtatzënë pi alkool, alkooli kalon placentën dhe mund të ndikojë në fetusin. Pirja e alkoolit gjatë shtatëzanisë mund të shkaktojë sindromën e alkoolit të fetusit.

Një fetus që ekspozohet ndaj alkoolit në mitër mund të zhvillojë një gamë të gjerë të çrregullimeve të spektrit të alkoolit të fetusit. Këto çrregullime mund të shkaktojnë çështjet e mëposhtme shëndetësore:

-anomalitë fizike

-aftësi të kufizuara intelektuale

-probleme të sjelljes

-konfiskimet

-rritje e dobët dhe

-vonesa zhvillimore.

2) Shmanguni këtyre ushqimeve

Është e zakonshme që gratë shtatzëna të shmangin ushqime të caktuara gjatë shtatëzanisë, ose për shkak të një ndryshimi në ndjenjën e tyre të erës ose për shkak se ushqimi i bën ato të ndihen të sëmurë. Megjithatë, ka disa ushqime që të gjitha gratë shtatzëna duhet të shmangin:

-Lëng i papastër dhe qumështi: Produktet e qumështit dhe lëngjet e papastërtuara mund të përmbajnë listeria dhe baktere të tjera që mund të shkaktojnë helmim me ushqim.

-Disa djathra të butë: Disa djathra të butë mund të përmbajnë qumësht të papasterizuar, sidomos djathrat të butë të importuar.

-Mishi dhe peshku i papërpunuar: Mishi dhe peshku i papërpunuar, mund të përmbajnë salmonelën dhe toksoplazmozën. Gratë shtatzëna kanë një rrezik në rritje për të marrë sëmundje nga ushqimoret qe mund të përmbajnë llojet patogjene. Sëmundjet që vijnë nga ushqimi mund të shkaktojnë dehidrim, ethe dhe sepsë intrauterine, një infeksion gjaku që mund të jetë vdekjeprurëse ndaj fetusit.

3) Kafeina

Në të njëjtën mënyrë si alkooli, kafeina mund të kalojë placentën dhe të ndikojë në fetusin.

Disa ekspertë besojnë se sasitë më të mëdha se ajo e lejuar mund të jenë të dëmshme për fetusin dhe mund të rrisin rrezikun e humbjes së shtatzënisë dhe të sjell peshën e ulët të foshnjës.

Rekomandohet që gratë shtatzëna të konsumojnë jo më shumë se 200 mg kafeinë në ditë. Kjo arrin në rreth 1.5 gota kafe në ditë.

4) Pirja e duhanit

Pirja e cigareve gjatë shtatëzanisë mund të shkaktojë dëmtim si të gruas, ashtu edhe të fëmijës. Përveç një rreziku në rritje të sëmundjeve të zemrës dhe kancerit të mushkërive, pirja e duhanit gjatë shtatzënisë mund të shkaktojë problemet e mëposhtme gjatë dhe pas shtatzënisë:

-lindje e parakohshme

-anomalitë kongjenitale, të tilla si buzët e çara

-sindromi i papritur i vdekjes së foshnjave dhe

-çështjet me placentën.

5) Marrja e barnave të caktuara

Mjekët rekomandojnë shmangien e medikamenteve në vijim gjatë shtatzënisë:

-ibuprofen dhe medikamentet e tjera anti-inflamatore josteroidal (NSAIDs);

-ACE frenues;

-disa medikamente që përdoren gjatë ftohjes në tremujorit të pare dhe

-medikamentet e ftohjes dhe të gripit që përmbajnë përbërës të veçantë;

Një mjek ose farmacist mund të ofrojë këshilla se cilat medikamente janë të sigurta për përdorim dhe shpesh mund të rekomandojnë alternativa nëse gratë nuk mund të marrin më ilaçet e tyre të rregullta./Gazeta Shneta/

Share With:79 Views