Si e ndryshon shtatzënia trurin e prindërve

Shtatzënia dhe lindja kanë efekte të thella, shpesh të gjata, në fiziologjinë, humorin dhe sjelljen e trurit.

Gjetjet e reja mbi neurobiologjinë e përvojës së nënës, u prezantuan në revistën Neuroscience 2022 dhe takimin vjetor të Shoqatës për Neuroshkencë, gjegjësisht burimin më të madh në botën e lajmeve në zhvillim rreth shkencës dhe shëndetit të trurit, shkruan Medical Xpress përcjell Gazeta Shneta.

Kushtet e shëndetit mendor të nënës janë ndër ndërlikimet më të zakonshme të shtatzënisë dhe lindjes.

Nga rreth 3.5 milionë gra që lindin çdo vit në Shtetet e Bashkuara, afërsisht 20% do të ndikohen nga kushtet e shëndetit mendor, si depresioni dhe ankthi.

Nëse nuk trajtohen, këto sëmundje mund të kenë ndikime negative afatgjata te prindërit, foshnjat, familjet dhe shoqëria.

Hulumtimet në ndryshimet e trurit të lidhura me përvojat e nënës ka filluar të zbulojë mekanizmat nervor që qëndrojnë në themel të ndryshimeve adaptive dhe sëmundjeve mendore perinatale.

Share With:
Translate »
20 Views