Si të ruani intimitetin me partnerin tuaj pas lindjes së fëmijëve?

Të shohësh personin me të cilin ke rënë në dashuri të bëhet prind është një përvojë unike dhe e pabesueshme, në fund të fundit. Por fëmijët gjithashtu mund të ndryshojnë dinamikën e marrëdhënies suaj në disa mënyra sfiduese.

Shpesh, kur flasim për intimitetin pas fëmijës, flasim për marrëdhëniet intime. Dhe ka disa shpjegime të drejtpërdrejta, logjistike përse prindërit mund të bëjnë më pak seks pasi të kenë fëmijë. Jodie Rinde, këshilltare profesionale e licencuar me bazë në Konektikat, thotë se një arsye e anashkaluar shpesh është sepse ata kanë frikë se një fëmijë do të hyjë mbi ta. Rinde thotë se ajo gjithashtu dëgjon shpesh prindërit që thonë se janë shumë të lodhur ose të prekur nga të pasurit e fëmijëve gjatë gjithë ditës për të menduar edhe për të kryer marrëdhënie. Ndryshimet fizike që ndodhin pas shtatzënisë mund të bëjnë që edhe partnerët të tërhiqen.

Por të kesh fëmijë mund të ndikojë gjithashtu në intimitetin emocional, i cili mund të jetë po aq i mundimshëm dhe ka ndikime të drejtpërdrejta në intimitetin fizik ose seksual. Rasti kryesor: çiftet me intimitet më të madh emocional raportojnë se kanë dëshirë më të lartë seksuale, sipas një studimi.

Një zakon që bën që lidhja emocionale e çifteve të dobësohet është kur prindërit fillojnë të flasin vetëm me partnerët e tyre për logjistikën e fëmijëve dhe kurrë nuk kontrollojnë njëri-tjetrin si njerëz dhe partnerë.Një tjetër pengesë e zakonshme drejt intimitetit emocional është pakënaqësia, zakonisht nga një partner që ndihet sikur po bën më shumë punë prindërore ose shtëpie sesa tjetri, të cilin Rinde e quan një model nënfunksionues/mbifunksionues.

Si të krijoni intimitet pas lindjes së fëmijëve

Lini mënjanë 10 minuta çdo ditë për t’u regjistruar. Krijoni një ritual check-in që funksionon për ju dhe partnerin tuaj. Qoftë në mëngjes, mesditë ose para gjumit, shkoni në një hapësirë private, largoni shpërqendrimet dhe pyesni me radhë nëse partneri juaj ka nevojë për diçka nga ju. Dëgjoni, sigurohuni që të kuptoni çdo kërkesë dhe njoftojini nëse, kur dhe si mund ta përmbushni nevojën e tyre. Dhe gjithashtu sigurohuni që po kërkoni atë që ju nevojitet – partnerët tanë nuk janë lexues të mendjes.

Krijoni një “kulturë vlerësimi”. Komplimentoni partnerin tuaj. Vini re kur bëjnë diçka të menduar dhe falënderojini. Krijoni hapësirë për dashuri fizike – përqafime, puthje, përkëdhelje – pa shpresën se kjo do të çojë gjithmonë në seks. Me fjalë të tjera, veproni ashtu siç keni bërë kur jeni takuar.

Mundohuni të keni takime të rregullta , nëse keni akses në kujdesin e fëmijëve. Një darkë e thjeshtë funksionon, por gjithashtu përpiquni të mendoni edhe jashtë kutisë ndonjëherë. Studimet tregojnë se çiftet në fakt ndihen më të lidhur kur janë të angazhuar në një aktivitet të ri së bashku, kështu që takimet aventureske mund t’ju japin më shumë para për sa i përket ndërtimit të intimitetit. Provoni diçka të re si një klasë gatimi ose bouldering. Nëse kujdesi për fëmijët është një problem, provoni një takim në shtëpi kur fëmijët tuaj janë në shtrat. Përsëri, provoni diçka pak jashtë normës.

Kur të kërkoni ndihmë profesionale

Nëse keni akses në terapi të përballueshme për çifte, nuk ka nevojë të prisni për të kërkuar ndihmë profesionale. Mbani mend: ne nuk kemi lindur duke ditur se si të kemi një marrëdhënie të shëndetshme dhe intime, ndërkohë që manovrojmë me përgjegjësitë e prindërimit. Pra, nuk është për t’u habitur apo e turpshme nëse keni nevojë ose dëshironi ndihmë nga palët e treta për ta kuptuar atë. Dhe ndërsa hulumtimet tregojnë se shumica e çifteve presin dy deri në tre vjet përpara se të kërkojnë ndihmë, është shumë më e lehtë të ndryshosh sjelljen dhe modelet e ndërveprimit jo të shëndetshëm që nuk janë rrënjosur shumë gjatë.

Share With:
Translate »
92 Views