Studimi i ri sfidon udhëzimet e OBSH-së për intervalin e shtatzënisë pas abortit

Konceptimi brenda tre muajve pas një aborti nuk shoqërohet me rrezik në rritje të rezultateve të pafavorshme të shtatzënisë, sipas hulumtimit të ri të botuar në PLOS Medicine.

Organizata Botërore e Shëndetësisë rekomandon që të prisni gjashtë muaj pas abortit përpara se të mbeteni shtatzënë përsëri për të shmangur komplikimet në shtatzëninë e ardhshme, megjithatë provat për këtë janë të pakta, shkruan Medical Xpress përcjell Gazeta Shneta.

Gizachew Tessema nga Curtin School of Population Health, Australi dhe kolegët kryen një studim grupor me gjithsej 49,058 lindje pas aborti të induktuar (të provokuar) dhe 23,707 lindje pas abortit spontan (jo e provokuar) në Norvegji midis 2008-2016.

Ata shikuan gjashtë rezultate negative: lindja e parakohshme, lindja spontane e parakohshme, foshnje e vogël për moshën gestacionale, foshnje më e madhe për moshën gestacionale, preeklampsi dhe diabeti gestacional.

Krahasuar me pritjen e nënave 6-11 muaj pas abortit spontan, kishte rrezik më të ulët të moshës së vogël të shtatzënisë për foshnjat e ngjizura në më pak se gjashtë muaj dhe një rrezik më të ulët të diabetit gestacional tek gratë që mbetën shtatzënë në tre muaj.

Pas abortit të induktuar kishte një rrezik të vogël, por jo të rëndësishëm të rritjes – për moshën e vogël gestacionale për shtatzëni – për ngjizje në më pak se tre muaj krahasuar me 6-11 muaj.

Nuk kishte asnjë provë për rreziqe më të larta të rezultateve të pafavorshme të shtatzënisë tek gratë me një interval më të madhe se 12 muaj pas abortit spontan ose abortit të induktuar, me përjashtim të një rreziku modest të rritur të diabetit gestacional.

Gjetjet nuk mbështesin udhëzimet aktuale për të pritur gjashtë muaj pas abortit spontan ose abortit të induktuar dhe sugjerojnë nevojën për të rishikuar këto udhëzime dhe për të ofruar rekomandime të përditësuara, të bazuara në prova.

Share With:
Translate »
28 Views