Vaji i peshkut dhe shtesat probiotike në shtatzani mund të zvogëlojnë rrezikun e alergjive në fëmijëri

Në raportet më të mëdha dihet se si dieta e një gruaje shtatzënë ndikon në alergjinë dhe ekzemën e fëmijës së saj.

Studiuesit zbuluan se kur gratë shtatzëna morën një kapsulë të përditshme vaji peshku nga java e 20-të dhe gjatë tre deri në katër muaj të parë të gjidhënies, rreziku i alergjisë tek fëmija u zvogëlua me 30 përqind, transmeton Gazeta Shneta.

Studiuesit, të cilët botuan meta-analizën e tyre në revistën PLOS Medicine, nuk gjetën asnjë provë që shmangia e ushqimeve potencialisht alergjike si arra, qumështi dhe vezët gjatë shtatzanisë bënin një ndryshim në alergjinë ose ekzemën e fëmijës.

Hulumtimi sugjeron që shtesat probiotike dhe vaji i peshkut mund të zvogëlojnë rrezikun e një fëmije për të zhvilluar një gjendje alergjike dhe këto gjetje duhet të merren parasysh kur azhurnohen udhëzimet për gratë shtatzëna.

Ekipi vlerësoi gjithashtu një mori faktorësh dietikë gjatë shtatzanisë duke përfshirë marrjen e frutave, perimeve dhe vitaminave por nuk gjeti prova të qarta se ndonjë prej këtyre ndikoi në alergji ose ekzemë. /GazetaShneta/

Share With:



65 Views