Vitamina që ndikon në zhvillimin e trurit të fetusit dhe në inteligjencën e foshnjës gjatë shtatzënisë!

Një sasi e mjaftueshme e vitaminës D në gjakun e nënës ka një efekt të favorshëm në zhvillimin më të mirë të trurit të fetusit, sipas të dhënave kërkimore të një grupi shkencëtarësh nga disa universitete amerikane. Studiuesit krahasuan informacionin mbi nivelet e vitaminës D në gjakun e më shumë se 1.500 grave amerikane që ishin në tremujorin e dytë të shtatzënisë dhe rezultatet e testeve të inteligjencës së fëmijëve të tyre midis moshës katër dhe gjashtë vjeç.

Doli se ekziston një lidhje e drejtpërdrejtë midis këtyre treguesve, sa më i lartë të jetë niveli i vitaminës D te nëna në mes të shtatzënisë, aq më të larta janë rezultatet e fëmijës në testet e inteligjencës. Kështu, llogaritjet treguan se një rritje e përqendrimit të vitaminës D në gjakun e nënës me 10 ng/ml shtesë shoqërohet me një rritje të nivelit të përgjithshëm të IQ-së së fëmijës me 1,17 pikë.

Studimi zbuloi gjithashtu se mungesa e vitaminës D është shumë e zakonshme tek nënat në pritje, me pothuajse gjysmën e pjesëmarrësve që vuajnë nga ajo. Për më tepër, gratë me ngjyrë të errët të lëkurës janë veçanërisht të rrezikuara nga mungesa e kësaj vitamine jetike. Kjo për faktin se pigmenti melaninë, i pranishëm me tepricë në qelizat e lëkurës së tyre, jo vetëm që mbron lëkurën nga dëmtimet nga rrezatimi diellor duke bllokuar rrezet ultravjollcë, por gjithashtu redukton prodhimin e vitaminës D.

Share With:
Translate »
74 Views