11 praktika prindërimi rreth e përqark botës që do t’ju çudisin!

Idetë tona rreth mënyrave më të mira për të rritur fëmijët rrjedhin kryesisht nga kultura jonë. Mënyra se si ju jeni rritur, vlerat që ju janë dhënë dhe normat kulturore që keni dëshmuar ndikojnë në mënyrën  se si i rritni fëmijët tuaj.

Jo çuditërisht, prindërit nga pjesë të ndryshme të globit kanë ide të ndryshme rreth asaj se si të rritet brezi i ardhshëm. Këtu janë disa nga dallimet në stilin e prindërimit nga e gjithë bota.

1-Bebet në Danimarkë

Në disa pjesë të botës, një mënyrë e testuar me kohë për të marrë foshnjat në një restorant apo pazar është të lësh karrocën bashkë me beben jashtë. Prindërit në Danimarkë shpesh parkojnë karrocat në  trotuar dhe lënë fëmijën e tyre për të fjetur jashtë ndërsa ata gëzojnë një vakt në një restorant. Shumë nga karrocat e tyre kanë vëzhgues të teknologjisë së lartë në mënyrë që prindërit të mund të mbajnë një sy në fëmijët e tyre ndërsa janë duke pirë apo ngrënë në  ambiente të mbyllura.

2- Bebet në Norvegji dremisin jashtë

Është një praktikë e zakonshme në vendet nordike që foshnjat të dremisin jashtë. Prindërit në Norvegji, Suedi dhe Finlandë besojnë se gjumi jashtë ofron përfitime shëndetësore. Edhe në motin nën ngrirje, foshnjat shpesh lidhen  dhe vendosen në karrocën e tyre për një pushim në temperatura të ftohta. Prindërit besojnë se është më mirë që fëmijët të kenë ajër të pastër dhe ata mendojnë se zvogëlon rrezikun e tyre për të kapur një të ftohtë ose grip nga ajri i brendshëm

3- Fëmijët në Finlandë marrin pushime te shpeshta  nga shkolla

Në Finlandë, fëmijët që janë në fillore  marrin një pushim 15 minutash çdo 45 minuta. Me pushime më të shpeshta për të lëvizur dhe për të luajtur, fëmijët finlandezë mendohet të jenë në gjendje të përqendrohen më mirë në punën e tyre. Me një nga sistemet më të mira arsimore në botë, ata duhet të jenë duke menduar diçka.. Ndërprerjet e shpeshta në rutinën e tyre mund t’i ndihmojnë ata të qëndrojnë më gjatë në detyrë.

4- Fëmijët në Hong Kong, Indi dhe Tajvani qëndrojnë zgjuar deri vonë

Prindërit në mbarë botën kanë ide të ndryshme se kur  fëmijët duhet të shkojnë për të fjetur. Ndërsa prindërit në Zelandën e Re dhe Australi i vendosin fëmijët në gjumë rreth orës 7:30, prindërit në Hong Kong, Indi dhe Tajvani i vendosin fëmijët e tyre ne gjume rreth  orës 10:00 të darkës.

5- Fëmijët në Itali shijojnë verë gjatë darkës

Në Itali, dhe në shumë vende të tjera evropiane, është pranuar që fëmijët më të rritur dhe të rinjtë të shijojnë verën ose alkoolin me familjen gjatë darkës. Edhe pse mosha ligjore për të blerë alkool është 18 në shumicën e vendeve të Evropës, një pije me mbikëqyrje familjare nuk shihet si shqetësuese. Ndërsa praktika po ndryshon, ju ende mund të shihni një të ri të shijoje  një pije me familjen. Disa studime tregojnë se pirja e  verës me një darkë familjare ose  nën mbikëqyrjen e të rriturve mund të reduktojë shanset e fëmijës për të zhvilluar probleme të abuzimit të substancave më vonë në jetë.

6- Fëmijët në Suedi nuk ndëshkohen fizikisht

Suedia u bë vendi i parë që ndaloi sulmet në vitin 1979. Kjo do të thotë se brezi i parë i fëmijëve që asnjëherë nuk u ekspozuan ndaj  ndëshkimit trupor tani janë vetë prindër. Qëkur Suedia ndaloi ndëshkimin  trupor,, lista e vendeve që ndalojnë ndëshkimin e fëmijëve me shuplaka  vazhdon të rritet. Aktualisht, 52 shtete të tjera u ndalojnë prindërve të përdorin ndëshkime fizike për fëmijët.

7- Fëmijët në Francë i shijojnë ushqimet

Nuk ka të  ngjarë të gjeni fëmijët francezë që fshijnë ushqimin e tyre ose nxitojnë për te mbaruar i  pari. Fëmijeve në  shkollat franceze u jepet një minimum prej 30 minutash për të ngrënë drekën e tyre. Shumë shkolla ofrojnë kohë më të gjatë për t’u ulur në tryezë dhe pushimet e drekës shpesh pasohen nga koha e lirë e lojës. Koha e drekes eshte nje mundesi per te tu shoqeruar me te tjeret dhe per te provuar ushqime te reja. Prindërit francezë besojnë se është e rëndësishme të hani ngadale dhe  t’i shijoni ushqimet, keshtu qe ata  duan që fëmijët e tyre të praktikojnë te ngrenet  ngadale  që nga mosha e hershme.

8- Nënat në Bullgari marrin 410 ditë leje lindjeje

A keni dëgjuar ndonjëherë të marrësh  410 ditë leje lindjeje  nga puna pas lindjes së një fëmijë? Në Bullgari, kjo është ajo që u ofrohet të gjitha nënave të reja. Nënat kanë të drejtë  90 për qind të pagës së rregullt para dhe pas lindjes së fëmijës së tyre. Dhe pas gjashtë muajve, kohëzgjatja e lejes së lindjes mund të transferohet tek babai i fëmijës.

9- Fëmijët në Kinë Trajnim i hershëm për të shkuar në tualet

Nëse keni menduar ndonjëherë për alternativat e pelenave  skuqjet nga e pelenat dhe tabelat e ndryshimit, hidhni nje sy  në Kinë. Prindërit fillojnë trajnimin e tualetit të fëmijëve të tyre shpejt pas lindjes dhe veshin diçka që quhet pantallona të hapura. Kur janë  jashtë, fëmijët mund te ulen ne bisht ose  të ndihmohen nga prindërit kur kanë nevojë të shkojnë në banjo. Por, nuk kanë nevojë te ulin pantallonat e tyre dhe te nderrojne pelenat. Në fund të fundit, fëmijët bëhen më të shpejtë ne trajnimin e tualetit.Pelena janë përdorur gjerësisht në Kinë gjatë viteve të fundit. Por në shumë zona rurale, prindërit vazhdojnë të përdorin pantallona të hapura.

10- Fëmijët në Japoni e përdorin transportin publik vetëm

Fëmijët në Japoni shihen duke përdorur transportin publik vetëm që në moshë të re. Prindërit  besojnë se është e rëndësishme  që fëmijët të fitojnë aftësitë që atyre u nevojiten për të gjetur vetë rrugën e tyre. Fëmijët e vegjël mund të kryejnë gjithashtu punë të thjeshta për prindërit e tyre. Nuk është e pazakontë që fëmijët të dërgohen në furra ose në një dyqan ushqimesh për të marrë artikuj të ndryshëm.  Prindërit japonezë duan që fëmijët e tyre të jenë të pavarur.

11-  Fëmijët në Lihtenstein e fillojnë shkollën në moshën 7 vjeçare

Ndërsa në Britani dhe në Australi prindërit i dërgojnë fëmijët e tyre në shkollë duke filluar nga mosha 4 vjeçare prindërit nga Lihtenshteini i dërgojnë fëmijët në shkollë në moshën 7 vjeçare. Fillimi më i vonshëm në shkollë nuk duket se ngadalëson zhvillimin arsimor të fëmijëve të tyre madje Lihtenshtein pretendon të ketë një shkallë shkrimi e leximi  100 për qind.

Share With:
Translate »
673 Views