Lindje natyrale apo ndërhyrje cezariane? Argumentet pro e kundra

Kur bëhet fjalë për lindjen e një fëmije, ka pasur gjithmonë këtë debat nëse lindjet me prerje cezariane janë opsione më të ‘lehta’, sepse disa nëna nuk duan të durojnë dhimbjet e lindjes vaginale.

Ekziston gjithashtu një shkollë mendimi që sugjeron se lindjet me prerje cezariane janë operacione shpëtimtare që mund dhe duhet të ndodhin vetëm kur pacienti dhe mjeku kanë shteruar të gjitha opsionet e tjera për të siguruar një lindje natyrale.

 

 

Ky debat u përhap kohët e fundit në Twitter, ku një postim i caktuar u bë viral, i cili pretendonte se prerja cezariane “aktualisht po bëhet një mënyrë për t’i shpëtuar dhimbjes së lindjes”. Përdoruesi i Twitter-it @Neurochauhan i njohur si Doktor Thalamus tha se gratë nuk e kuptojnë se fëmijët e lindur me prerje cezariane janë “të prirur ndaj diabetit të tipit 1, obezitetit, astmës dhe aftësisë së kufizuar të njohjes”. Dhe se “i vetmi tregues i seksionit cezarian është kur jeta e nënës ose fetusit është në rrezik”.

Duke iu kundërvënë këtyre pretendimeve, përdoruesi i Twitter-it, Dr Somya Gupta (@dr_somyagupta) shkroi se nuk ka nevojë të ngrejë dhimbjen e lindjes së fëmijës dhe se gratë meritojnë një përvojë të rehatshme dhe më pak të dhimbshme.

Tweet-i i saj thoshte: “Së pari askush nuk duhet të durojë dhimbjet e lindjes në këtë kohë – EPIDURALE PËR TË GJITHË!”

Mjeku shtoi se “lindjet cezariane nuk bëhen vetëm për të shpëtuar jetë”. “Cezarianet mund të bëhen edhe me kërkesë të nënës, duke pasur parasysh pasojat e tmerrshme dhe të paparashikuara të kaq shumë lindjeve vaginale”, shkruhej në Twitter.

Ajo çoi në një debat të furishëm për të mirat dhe të këqijat e secilit, dhe cila është mënyra më e mirë për të sjellë një jetë në këtë botë – që nuk shkakton dëme shëndetësore as për nënën, as për foshnjën.

Në një postim të veçantë në Twitter, Dr Somya Gupta thirri @Neurochauhan dhe tha: “Ndoshta neurokirurgu duhet të përpiqet të riparojë një çarje të plotë perineale një herë për të parë se çfarë kanë mbetur gratë pas lindjeve traumatike vaginale. Gjithsesi, dhimbja nuk është diçka që gratë duhet të përballojnë KURRË – qoftë në lindje, seks, menstruacione apo ndonjë dhimbje kronike.”

Dr Neha Gupta, konsulente e lartë, obstetrikë dhe gjinekologji në Spitalin Fortis, Noida për përgjigje, shpjegoi se lindja vaginale shpesh perceptohet si “mënyra e zgjedhur nga natyra për të lindur një fëmijë”, për shkak të së cilës prerja cezariane është konsiderohet të jetë një ‘tabu’.

“Por, me lehtësira më të mira kirurgjikale, antibiotikë dhe anestezi më të sigurt, seksioni cezarian është një metodë e sigurt e lindjes. Në disa gra shtatzëna, lindja vaginale është e pasigurt për nënën ose fëmijën, ose për të dyja. Nëse mjeku obstetër ka sugjeruar se nevojitet një prerje cezariane për lindje të sigurt, atëherë pacienti dhe shoqëruesit nuk duhet të jenë të frikësuar”, tha ajo.

Mjeku shtoi se koha e rikuperimit pas prerjes cezariane “mund të zgjasë disa ditë më shumë se lindja vaginale, por qëllimi i kujdesit antenatal është të kesh një nënë të shëndetshme dhe një fëmijë të shëndetshëm në fund të 9 muajve”.

Sipas saj, të mirat dhe të këqijat e seksionit cezarian janë si më poshtë:

Pro

 1. Është e vetmja mënyrë e sigurt për të lindur një fëmijë, kur nëna ka një legen të vogël kockor, foshnjë të madhe (makrosomike), pengim në daljen vaginale.
  2. Është shpëtimi i jetës në disa indikacione si placenta previa, shqetësimi fetal etj.
  3. Mund të planifikohet në mënyrë zgjedhore, në mënyrë që të sigurohet prania e ekipit më të mirë kirurgjikal, anestezisë dhe pediatrisë, së bashku me pacientin në një vend të përshtatshëm. gjendje agjërimi.

Kundër

 1. Është një operacion i madh, në të cilin të gjitha shtresat e barkut duhet të priten dhe të qepen mbrapa, së bashku me mbresë në mitër (mitër), kështu që ka komplikime më të larta për nënën.
  2. Rritja e humbjes së gjakut të nënës.
  3. Ka të ngjarë që foshnja e ardhshme të duhet të lindë me prerje cezariane.

Mjeku gjithashtu renditi të mirat dhe të këqijat e lindjes vaginale si më poshtë:

Pro

 1. Është mënyra më e mirë për të lindur një fëmijë, përveç nëse ka një arsye obstetrike për të bërë një operacion cezarian.
  2. Më pak morbide për nënën, me humbje më të vogël gjaku dhe shërim të hershëm.
  3. Mund të bëhet edhe në mënyrë pa dhimbje, me analgjezi lindjeje të disponueshme në shumë qendra.

Kundër

 1. Lëndimi i kanalit të lindjes së nënës, nëse kryhet lindja e paarsyeshme e zgjatur ose lindja me forcë vaginale.
  2. Vështirë për të parashikuar kohëzgjatjen e lindjes.

“Fillimi i lindjes shoqërohet me kontraktime të rregullta të dhimbshme të mitrës (mitrës) që vijnë në intervale më të shkurtra dhe shkaktojnë hapjen e gojës së mitrës (qafës së mitrës). Këto kontraktime, nëse fillojnë herët, mund të shkaktojnë lindje të parakohshme”, shpjegoi doktori.

Ajo shtoi se me lehtësira më të mira monitorimi si CTG dhe avancimi në menaxhimin e dhimbjes, një grua nuk duhet domosdoshmërisht të ketë dhimbje nëse zgjedh një lindje vaginale. “Ka shumë opsione, si stimulimi elektrik i nervit transkutan (TENS), mbështetja e vazhdueshme në lindje, prekja dhe masazhi, lindja me ujë, injeksione sterile me ujë, akupunktura dhe hipnoza, të cilat mund të jenë të dobishme për menaxhimin e dhimbjes. Lehtësimi i dhimbjes thithëse të kontrolluar nga pacienti dhe analgjezia epidurale janë tashmë të disponueshme për lindje pa dhimbje, “përfundoi doktori.

Share With:
Translate »
24 Views