A lindin fëmijët me alergji? Çfarë duhet të keni kujdes, në parandalimin e tyre!

Alergjitë e fëmijëve po rriten me një shkallë alarmante , veçanërisht në vendet e industrializuara. “Ne shohim se incidenca dhe prevalenca e alergjive ushqimore po rritet në të gjithë botën,” thotë Kari Nadeau, profesore e mjekësisë pediatrike dhe drejtore e Qendrës Sean N Parker për Kërkimet e Alergjisë dhe Astmës në Universitetin Stanford. Ajo e quan rritjen një “epidemi” në librin e saj “Fundi i alergjisë ushqimore”

Alergjia është çrregullimi kronik më i zakonshëm tek fëmijët në Mbretërinë e Bashkuar, duke prekur 40% të fëmijëve – ndër normat më të larta në botë. Megjithatë, siç kanë theksuar studiuesit, mungesa e të dhënave të sakta rreth prevalencës së alergjive dhe përdorimi i shtuar i termit “alergji” mund ta bëjë të vështirë krahasimin e drejtpërdrejtë të normave në vende të ndryshme.

Në SHBA, studimet sugjerojnë se midis 3.9% dhe 8% e fëmijëve dhe adoleshentëve janë të prekur nga alergjitë ushqimore. Në Australi, studiuesit kryen një studim të 2,848 njëvjeçarëve, bazuar në rezultatet nga sfidat e ushqimit – një metodë që mendohet se jep të dhëna veçanërisht të sakta. Ata zbuluan se më shumë se 10% e tyre kishin një alergji ushqimore të provuar nga sfida ndaj një prej ushqimeve të zakonshme alergjike, si veza e papërpunuar dhe kikirikët.

Ideja se alergjitë po rriten mbështetet nga shumë burime të ndryshme, nga anketat e deri te shtrimet në spital. Ndërmjet viteve 1997 dhe 2011, prevalenca e alergjive ushqimore tek fëmijët në SHBA u rrit me 50%. Midis 2013 dhe 2019, Anglia pa një rritje prej 72% në numrin e shtrimeve në spital për fëmijët e shkaktuar nga anafilaksia.

“Ndryshimi tjetër i madh në epidemiologji është se gjithnjë e më shumë njerëz kanë alergji të shumta ushqimore,” thotë Nadeau. “Ata nuk janë vetëm alergjikë ndaj qumështit, vezëve apo kikirikut, por tani kanë edhe alergji ndaj grurit, susamit apo arrave të pemës”.

Si bëhen alergjikë fëmijët?

“Fëmijët nuk lindin alergjikë,” thotë George Du Toit, profesor i alergjisë pediatrike në King’s College në Londër. Megjithatë, gjenetika mund të bëjë më shumë gjasa që një fëmijë të zhvillojë një alergji në një moment. Nëse të dy prindërit kanë alergji, fëmijët kanë një rrezik 60-80% për të zhvilluar gjithashtu një të tillë , krahasuar me një rrezik 5-15% tek fëmijët pa prindër alergjikë.

Por ndërsa disa foshnje mund të kenë një rrezik më të lartë për të zhvilluar alergji më vonë, për shkak të këtyre tipareve të trashëguara, ata nuk i zhvillojnë ato ndërsa janë ende në mitër.” Nuk ka asgjë në shtatzëni që kemi parë që mund të shkaktojë alergji ushqimore,” thotë Nadeau. Është e rëndësishme që nënat ta kuptojnë këtë, thotë ajo. Shumë e kanë pyetur atë “Çfarë kam bërë gabim?” kur fëmija i tyre zhvillon një alergji, duke menduar se kjo mund të lidhet me dietën e tyre gjatë shtatzënisë. Por nuk ka asnjë provë për këtë, thotë Nadeau.

Është gjatë javëve dhe muajve të parë të jetës së tyre që foshnjat ekspozohen ndaj alergeneve në mjedisin e tyre dhe fillojnë të zhvillojnë antitrupa. Ky ekspozim është përmes lëkurës, jo përmes zorrëve, thotë Nadeau.

Share With:
Translate »
117 Views