A mundet që ndalimi i abortit të vërë jetën tuaj në rrezik?

Në javët që kur Gjykata e Lartë përmbysi Roe kundër Wade, janë shfaqur histori alarmante për shtatzënave që iu mohohet kujdesi i nevojshëm mjekësor në disa nga 15 shtetet që tani ndalojnë të gjitha ose shumicën e aborteve.

Përveç efektit të frikshëm që ndalimet e abortit kanë te mjekët dhe ofruesit e tjerë mjekësorë, ekspertët shqetësohen se mund t’i bëjnë pacientët të hezitojnë të kërkojnë kujdes mjekësor kur përjetojnë komplikime që lidhen me shtatzëninë ose abortin e vetë-menaxhuar.

Ju keni të drejtë për kujdes mjekësor urgjent.

Në muajin e fundit, administrata Biden ka ndërmarrë disa hapa për t’i kujtuar spitaleve përgjegjësitë e tyre ndaj pacientëve shtatzëna sipas ligjit federal ekzistues. Më 8 korrik, Presidenti Biden lëshoi një urdhër ekzekutiv që udhëzon agjencitë federale të ndërmarrin veprime për të mbrojtur kujdesin shëndetësor riprodhues. Si përgjigje, Departamenti i Shëndetësisë dhe Shërbimeve Njerëzore nxorri udhëzime që sqaron një ligj federal të quajtur Akti i Trajtimit dhe Punës së Urgjencës Mjekësore, ose EMTALA. Ky ligj kërkon që spitalet të ofrojnë kujdes mjekësor stabilizues për çdo pacient që po përjeton një emergjencë.

Ju keni të drejtën për barnat e nevojshme.

Edhe jashtë spitaleve, interpretimet tepër të gjera të ndalimeve të abortit po ndikojnë në aksesin e njerëzve në kujdesin shëndetësor. “Ne e shohim gjithashtu që rrjedh nëpër barnatore, sepse farmacitë janë të shqetësuara se ato do të kriminalizohen për t’u ofruar njerëzve medikamentet që u nevojiten,” tha Mengesha. Pas ndryshimit të Roe, shumë pacientë raportuan se kishin probleme me aksesin në metotreksat, një ilaç që mund të përdoret për të ndërprerë shtatzëninë, por që përdoret gjithashtu për të ndihmuar në kontrollin e kushteve autoimune. Mengesha gjithashtu shqetësohet për pacientët që luftojnë për të hyrë në misoprostol, i cili është një nga ilaçet që përdoret në mjekimin e abortit dhe abortit, por gjithashtu ka shumë përdorime të tjera: bën që qafa e mitrës të zbutet dhe të hapet më lehtë, kështu që shpesh përshkruhet përpara procedurave që kërkojnë instrumente. të vendoset brenda qafës së mitrës, si vendosja e DIU-së dhe disa ekzaminime të kancerit. Pas vendimit të Gjykatës së Lartë, CVS – zinxhiri më i madh i farmacive në vend – udhëzoi farmacistët në disa shtete për të verifikuar arsyen pse pacientëve u jepeshin të dyja këto medikamente përpara se t’i jepnin ato.

Punonjësit e kujdesit shëndetësor nuk duhet t’ju raportojnë në polici për abortin e vetë-menaxhuar.

Ndërsa vetëm tre shtete ndalojnë në mënyrë eksplicite abortin e vetë-menaxhuar, ka një sërë ligjesh të tjera – të tilla si ligjet e dëmtimit të fetusit të destinuara fillimisht për të mbrojtur shtatzënat – që janë përdorur për të kriminalizuar disa për përfundimin e shtatzënive të tyre ose për të ndihmuar dikë tjetër ta bëjë këtë. Sipas Nëse/Kur/Si, ka pasur 61 raste të tilla ndërmjet viteve 2000 dhe 2020. Çuditërisht, shumica e këtyre njerëzve u raportuan në polici nga punonjësit e kujdesit shëndetësor. Shembulli më i fundit ishte rasti i Lizelle Herrera, e cila u arrestua për gjoja vetë-menaxhimin e një aborti në Teksas në prill. (Akuzat kundër saj u hodhën përfundimisht.)

Mos harroni se nuk keni pse t’u tregoni ofruesve mjekësorë se keni marrë pilula për t’i dhënë fund shtatzënisë.”

Administrata Biden pajtohet dhe po ndërmerr hapa për të edukuar profesionistët mjekësorë për atë që duhet dhe nuk duhet t’i zbulojnë policisë. HHS ka lëshuar kohët e fundit një udhëzim të ri që sqaron ligjin federal të privatësisë së shumëpërfolur HIPAA, ose Aktin e Transportueshmërisë dhe Përgjegjshmërisë së Sigurimeve Shëndetësore, duke konfirmuar se ligji ndalon ofruesit e kujdesit shëndetësor të raportojnë në polici aborte të dyshuara të vetë-menaxhuara, përveç nëse ligji i shtetit e kërkon në mënyrë eksplicite.

Spitalet duhet të zgjerojnë aksesin e abortit.

Edhe përpara se aborti të ndalohej në gjashtë javë në Ohio, spitalet në shtet ofronin shumë pak. Sipas Malhotra, ata zakonisht e bënin këtë vetëm kur një rast ishte aq i ndërlikuar sa që do të ishte e pasigurt që aborti të bëhej në një mjedis ambulator. Kjo është e zakonshme; në mbarë vendin, vetëm katër për qind e aborteve bëhen në spitale. Por tani, ndërsa gjithnjë e më shumë pacientë udhëtojnë për të aksesuar kujdesin, spitalet në shtetet ku aborti do të mbetet nevoja ligjore për të zgjeruar shërbimet e tyre të abortit, tha Dr. Jody Steinauer, një OB-GYN, studiues dhe drejtor i Qendrës UCSF Bixby për Global. Shëndeti riprodhues. Ka shumë mënyra se si spitalet mund ta bëjnë abortin më të aksesueshëm në komunitetet e tyre, duke hequr kështu një pjesë të barrës së klinikave të mbivendosura. Për shembull, Steinauer tha se disa departamente të urgjencës po pilotojnë programe ku ata ofrojnë abort me ilaçe për pacientët që e duan atë menjëherë në dhomën e urgjencës, pa pasur nevojë për një referim diku tjetër.

Përgatiti K.I / Revista Psikologji/ Burimi www.elle.com

Share With:
Translate »
68 Views