A rrit rrezikun e autizmit tek fëmijët përdorimi i epidurialeve gjatë lindjes

Epidurale është një injeksion që përdoret për të zvogëluar dhimbjen e kontraktimeve të lindjes gjatë lindjes. Ndërsa krijon një brez mpirjeje nga beli poshtë, anestezia lokale lejon nënën të jetë zgjuar dhe vigjilente gjatë gjithë punës, si dhe të ndiejë presionin e lindjes, duke i mundësuar asaj të shtyjë kur është koha për të lindur fëmijën. Por përdorimi i një epidurale për lehtësimin e dhimbjes gjatë lindjes ka qenë e lidhur me efekte të ndryshme anësore, duke përfshirë rritjen e rrezikut të çrregullimit të spektrit të autizmit tek fëmijët.

A është e vërtetë? Jo, thotë një studim i ri, i cili ka eliminuar lidhjen midis përdorimit epidural gjatë lindjes dhe një diagnoze të mëvonshme të çrregullimit të spektrit autizëm tek fëmijët. Studimi i botuar në JAMA Pediatrics u drejtua nga studiues në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit Stanford dhe Universitetin e Manitoba.

“Ne nuk gjetëm prova për ndonjë lidhje të mirëfilltë midis të pasurit një epidurale dhe vënies së fëmijës suaj në rrezik të çrregullimit të spektrit të autizmit”, tha autori i vjetër i studimit Alexander Butëick, MD, profesor i asociuar i anesteziologjisë. Ai vuri në dukje se gjetja e tyre do të ndihmonte sigurimin e mjekëve dhe grave shtatzëna në lidhje me profilin e favorshëm të sigurisë së epiduraleve.

Autorja kryesor e studimit, Elizabeth Ëall-Ëieler, PhD,  profesore në Universitetin e Manitoba, vuri në dukje se epidurali është standardi i artë në menaxhimin e dhimbjes së lindjes.

“Shumica dërrmuese e provave rreth epiduraleve, përfshirë ato nga studimi ynë i ri, tregojnë se ato janë mjeti më efektiv për të siguruar lehtësimin e dhimbjeve grave gjatë lindjes dhe se ndërlikimet serioze janë të rralla” , u shpreh ajo.

Një studim në Kaliforni i botuar në të njëjtën revistë në tetor 2020 kishte lidhur përdorimin epidural me një rrezik prej 37% më të madh të diagnozës së mëvonshme të autizmit për fëmijët. Sidoqoftë, studimi u kritikua gjerësisht nga disa shoqëri profesionale sepse duhet siguruar prova të besueshme shkencore që epiduralet mund të shkaktojnë autizëm.

Për studimin e ri, studiuesit ekzaminuan të dhënat e 123,175 fëmijëve të cilët kanë lindur midis 2005 dhe 2016 në një spital në Manitoba, Kanada. Ata u ndoqën deri në vitin 2019. Mosha mesatare e nënave ishte 28 vjeç dhe të gjitha ato kishin lindje vaginale. Prej tyre, 38.2% përdorën një epidurale gjatë lindjes së tyre, që do të thotë se fëmijët e tyre ishin të ekspozuar ndaj anestezisë epidurale gjatë lindjes. Rreth 2.1% e fëmijëve të ekspozuar ndaj epiduraleve gjatë lindjes u diagnostikuan më vonë me çrregullime të spektrit të autizmit, krahasuar me 1.7% të fëmijëve që nuk ishin të ekspozuar ndaj epiduraleve.

Përfundim

Sipas Wall-Eieler, ata në mënyrë të përsëritur nuk gjetën asnjë lidhje midis epiduraleve dhe autizmit edhe pas shumë analizave të ndryshme, gjë që vërteton se sa të fuqishme janë rezultatet e tyre. Butwick shtoi se një epidurale mbetet një mjet i mirë-krijuar dhe efektiv për të siguruar lehtësimin e dhimbjes gjatë lindjes.

Share With:
Translate »
304 Views