A transmeton gruaja shtatzënë alergji tek fëmija?

Një studim i 500 grave që kanë qenë shtatzënë në atë kohë ose kanë lindur kohët e fundit ka treguar se për shkak të shqetësimit për të mos shkaktuar alergji tek fëmija, një e katërta e tyre kanë ndaluar së ngrëni arra gjatë shtatzënisë, 20% e tyre kanë hequr dorë nga ushqimi me gluten. dhe 16% ishin të kujdesshëm për të mos futur polen në trup.

Përveç kësaj, 57% ishin të shqetësuar për kalimin e alergjive të tyre ekzistuese tek fëmija. 41% e grave shtatzëna që vuanin nga ethet e barit nuk e dinin nëse duhet të vazhdonin me mjekimin dhe mendonin se ishin të keqinformuara.

Mjeku i përgjithshëm dhe eksperti i shëndetit familjar Dr Shirin Emadosadati porositi kërkimin e lartpërmendur për të rrëzuar mitet e ndryshme rreth alergjive në shtatzëni si pjesë e Javës së Ndërgjegjësimit ndaj Alergjisë (24-30 Prill).

“Është e kuptueshme që shumë nëna të ardhshme shqetësohen për alergjitë dhe përçimin e ndjeshmërisë tek foshnja e tyre, por disa kërkime tregojnë se ekspozimi ndaj alergeneve të zakonshme si poleni, arrat e pemëve dhe vezët gjatë shtatzënisë mund të jetë i dobishëm”, tha ajo.

E ndërsa sot 22% e grave shtatzëna besojnë se nuk ka informacion të mjaftueshëm për alergjenët dhe ndikimin tek foshnjat, disa dekada më parë kjo shqetësonte edhe 40% të tyre. Sot, sipas hulumtimeve, 42% e nënave të ardhshme do t’u drejtohen mamive me një pyetje të tillë, 37% mjekëve, ndërsa 27% e tyre do të kërkojnë përgjigje në Google.

“Ashtu si me shumë kushte në shtatzëni, shumë mite dhe gjysmë të vërteta lindin me alergjitë”, thotë Emadosadati, duke shtuar se shtatzënia nuk është arsyeja që vuajnë gratë me alergji. Ja çfarë thotë ai, cilat besime për alergjitë janë të vërteta dhe cilat janë mite:

– Është një mit që alergjitë përkeqësohen me çdo ekspozim ndaj alergjenit

– është e vërtetë që simptomat e etheve të barit mund të përkeqësohen gjatë shtatzënisë

– është një mit që alergjia dhe intoleranca janë të njëjta; megjithëse disa simptoma mund të jenë të ngjashme, intolerancat ushqimore mund të shkaktojnë fryrje, parehati në bark, etj., ndërsa alergjitë mund të jenë kërcënuese për jetën

– Është e vërtetë që alergjia ndaj polenit ndonjëherë mund të zhduket ose të përmirësohet me kalimin e viteve

– Është një mit që mjalti mund të zvogëlojë simptomat e alergjisë ndaj polenit.

Share With:
Translate »
31 Views