Abortet në SHBA vazhdojnë të rriten: 1 në 5 shtatzëni ndërpritet, sipas të dhënave të fundit

Numri dhe shkalla e aborteve në SHBA u rrit nga viti 2017 në 2020 pas një rënie të gjatë, sipas shifrave të publikuara të mërkurën.

Raporti nga Instituti Guttmacher, një grup kërkimor që mbështet të drejtat e abortit, numëroi më shumë se 930,000 aborte në SHBA në vitin 2020, shkruan MedicalxPress përcjell Gazeta Shneta.

Kjo është një rritje nga rreth 862,000 aborte në vitin 2017, kur shifrat kombëtare të abortit arritën pikën më të ulët që nga vendimi i Gjykatës së Lartë të SHBA-së në vitin 1973 që legalizoi procedurën në shkallë vendi.

Rreth një në pesë shtatzëni përfunduan me abort në vitin 2020, sipas raportit, i cili vjen pasi Gjykata e Lartë duket e gatshme për të rrëzuar atë vendim.

Numri i grave që kryejnë abort ilustron një nevojë dhe “nënvizon se sa shkatërrues do të jetë një vendim i Gjykatës së Lartë për aksesin në një shërbim absolutisht jetik”, tha Sara Rosenbaum, profesoreshë e drejtësisë dhe politikave në Universitetin George Washington.

Abortet me ilaçe, kombinimi i dy medikamenteve të quajtura ndonjëherë “pilula e abortit”, përbënin 54% të aborteve në SHBA në vitin 2020, hera e parë që përbënin më shumë se gjysmën e aborteve në historinë amerikane, tha Guttmacher.

Pandemia e COVID-19 mund të ketë ulur shifrat në disa shtete, sipas raportit. Në Nju Jork, abortet u rritën nga 2017 në 2019, më pas ranë 6% midis 2019 dhe 2020.

Teksasi pa një rënie prej 2% midis 2019 dhe 2020, që përkon me kufizimet e abortit të lidhura me pandeminë në atë shtet.

Diku tjetër, pandemia mund të ketë akses të kufizuar në kontracepsion, thanë disa ekspertë, ose i dekurajoi gratë që të ndërmarrin të gjitha vizitat e kujdesit shëndetësor të përfshirë në një shtatzëni.

Shkalla e abortit në vitin 2020 ishte 14.4 për 1000 gra të moshës 15-44 vjeç, një rritje nga 13.5 për 1000 gra në vitin 2017.

Share With:
Translate »
21 Views