Aftësia numër 1 që i veçon fëmijët e fortë mendërisht nga ata që heqin dorë

Hulumtimet tregojnë se shpresa mund të zvogëlojë në mënyrë dramatike ankthin dhe depresionin e fëmijërisë. Fëmijët me shpresë kanë një ndjenjë të brendshme kontrolli. Ata i shohin sfidat dhe pengesat si të përkohshme dhe të kapërcyeshme, kështu që ata kanë më shumë gjasa të lulëzojnë dhe të ndihmojnë të tjerët.

Megjithatë, pavarësisht fuqisë së saj të pamasë, shpresa është kryesisht e përjashtuar nga axhendat tona prindërore. Lajmi i mirë? Shpresa është e mësueshme. Një nga mënyrat më të mira për të rritur këtë forcë është duke i pajisur fëmijët me aftësi për të trajtuar problematikat e pashmangshme të jetës.

Këtu janë disa mënyra të mbështetura nga shkenca për t’i ndihmuar fëmijët të mbajnë shpresën – veçanërisht në kohë të vështira:

1. Ndaloni negativitetin

Pesimizmi i pabazuar e ha shpresën, prandaj është e rëndësishme t’i ndihmojmë fëmijët të largojnë negativitetin përpara se ai të bëhet zakon.

2. Përdorni fjalë shpresëdhënëse

Fjalët kanë fuqi të madhe. Ndihmojeni fëmijën tuaj të zhvillojë një mantra optimiste (“Kam marrë këtë!”, “Ka gjithmonë nesër” ose “Unë do të jem mirë”) për t’u përdorur në kohë të vështira. Më pas mësojini të përdorin frazën për të reduktuar pesimizmin.

3. Mësoni stuhi mendimesh

Fëmijët me shpresë nuk i shmangin problemet. Ata e kanë mësuar se problemet mund të zgjidhen.

4. Ndani lajme shpresëdhënëse

Fëmijët me shpresë dëgjojnë histori shpresëdhënëse. Mediat mund të krijojnë një pamje të botës si krejtësisht të keqe, të frikshme dhe të rrezikshme. Lajmet emocionuese mbajnë gjallë shpresën e fëmijëve.

5. Pyesni ‘po sikur?’

Fëmijët pesimistë shpesh mendojnë për “probabilitete të zymta”, gjë që zbeh shpresën. Kur fëmija juaj ndan një dyshim, parashtroni pyetje të tipit ”po sikur” për alternativa e mundshme.

Këto pyetje i ndihmojnë fëmijët të peshojnë nëse rezultatet e mundshme janë vërtet aq të këqija sa e imagjinonin.

6. Festoni fitimet e vogla

Dështimi i përsëritur rrit mungesën e shpresës, por njohja qoftë edhe e një suksesi të vogël rrit shpresën. Ripërcaktoni “suksesin” si një fitim: një përmirësim i vogël mbi performancën e kaluar për shkak të përpjekjeve. Më pas ndihmoni fëmijën tuaj të identifikojë përfitimet personale.

Share With:
Translate »
65 Views