Befasojnë mjekët: Ja pse pickohen kaq shumë gratë shtatzëna nga mushkonjat

Nëse keni qenë jashtë gjatë gjithë verës, ndoshta keni vënë re se mushkonjat janë të ashpra, dhe kanë gjasa të ashpërsohen ende më shumë, sidomos nëse jeni shtatzënë.

Sipas Joseph Conlon, një entomolog mjekësor dhe këshilltar teknik i Shoqatës Amerikane të Kontrollit të Mushkonjave, Virusi i Nilit Perëndimor, i cili transmetohet më së shumti nga insektet, as nuk fillon me të vërtetë deri në fund të verës. Plus, studimet kanë zbuluar se lloje të caktuara të mushkonjave kanë më shumë gjasa të kenë në objektiv gratë shtatzëna.

“Gratë shtatzëna mund të jenë më tërheqëse për mushkonjat”, thotë Conlon.

“Nëse gruaja shtatzënë merr frymë më shumë për shkak të karingit rreth peshës shtesë, atëherë ajo do të jetë edhe më tërheqëse ndaj mushkonjave, sepse mushkonjat tërhiqen nga dioksidi i karbonit”, vlerëson ai më tutje.

Ndërsa kafshimet e mushkonjave nuk janë më të rrezikshme për gratë shtatzëna se ndaj çdokuj tjetër, natyrisht që askush dëshiron të preket nga një sëmundje mushkonjash gjatë kohës së shtatzënisë.

Ndërsa shumica e njerëzve të infektuar me Virusin “Perëndimi i Nil-it” nuk do të kenë simptoma, rreth 1 në 5 gra të infektuara do të zhvillojnë ethe me simptoma të tjera, sipas CDC. Më pak se 1% e njerëzve të infektuar zhvillojnë një sëmundje serioze, ndonjëherë fatale, neurologjike.

Viti i kaluar ishte viti më vdekjeprurës nga ky virus, që kur në SHBA dhe Conlon u parashikuar si një “gjendje serioze e transmetuar nga mushkonjat” këtë vit.

Share With:
Translate »
1033 Views