Çfarë është histerektomia vaginale dhe përse aplikohet

Histerektomia vaginale është një procedurë kirurgjikale për të hequr mitrën përmes vaginës. Gjatë një histerektomie vaginale, kirurgu shkëput mitrën nga vezoret, tubat fallopiane dhe vagina e sipërme, si dhe nga enët e gjakut dhe indi lidhor që e mbështesin atë, para se të heqë mitrën.

Histerektomia vaginale përfshin një kohë më të shkurtër në spital, kosto më të ulët dhe shërim më të shpejtë sesa një histerektomi abdominale, e cila kërkon një prerje në pjesën e poshtme të barkut.

Pse bëhet?

Histerektomia vaginale trajton probleme të ndryshme gjinekologjike, duke përfshirë:

• Miomat
• Endometrioza
• Adenomioza
• Kanceri gjinekologjik
• Prolapsi i mitrës
• Gjakderdhje jonormale nga mitra
• Dhimbje kronike të legenit

Për shumicën e këtyre gjendjeve – me përjashtim të mundshëm të kancerit – histerektomia është vetëm një nga disa opsionet e trajtimit.

Histerektomia laparoskopike ose robotike
Ju mund të jeni një kandidate për një histerektomi vaginale të asistuar laparoskopike (LAVH) ose histerektomi robotike. Të dyja procedurat lejojnë që kirurgu juaj të heqë mitrën në mënyrë vaginale ndërsa është në gjendje të shohë organet tuaja të legenit përmes një instrumenti të hollë të quajtur laparoskop.

Kirurgu kryen pjesën më të madhe të procedurës përmes prerjeve të vogla të barkut duke përdorur instrumente të gjata dhe të holla kirurgjikale që futen nëpër prerje. Më pas kirurgu heq mitrën përmes një prerje të bërë në vaginë.

Kirurgu mund të rekomandojë LAVH ose histerektomi robotike nëse keni ind mbresë në organet e legenit nga operacionet e mëparshme ose nga endometrioza.

Rezultatet

Pas një histerektomie, nuk do të keni më menstruacione dhe as nuk do të jeni në gjendje të mbeteni shtatzënë.

Nëse ju janë hequr vezoret, por nuk keni arritur menopauzën, do të filloni menopauzën menjëherë pas operacionit. Mund të keni simptoma të tilla si thatësi të vaginës, flakërime dhe djersitje gjatë natës.

Mjeku juaj mund të rekomandojë medikamente për këto simptoma ose terapi hormonale edhe nëse nuk keni simptoma.

Nëse vezoret tuaja nuk janë hequr gjatë operacionit – dhe keni pasur ende menstruacione para operacionit tuaj – vezoret tuaja vazhdojnë të prodhojnë hormone dhe vezë derisa të arrini menopauzën natyralisht.

Share With:
Translate »
31 Views