Çfarë është lija e majmunëve dhe a duhet të shqetësohemi për lajmet e rasteve në rritje?

Dy persona të tjerë janë diagnostikuar me linë e majmunit, duke e çuar numrin total të rasteve në Angli në nëntë këtë muaj. Duke qenë se dy rastet e fundit nuk kanë lidhje udhëtimi me ndonjë vend ku infeksioni i rrallë viral është endemik, është e mundur që ata e kanë zhvilluar infeksionin nëpërmjet kontaktit me një person të infektuar. Po punohet intesivisht për të hetuar se si dhe ku janë transmetuar infeksionet e fundit, si dhe se si rastet mund të lidhen me njëri-tjetrin.

Sëmundja shkaktohet nga virusi i lisë së majmunëve dhe zakonisht shfaqet në pjesë të Afrikës Perëndimore. Infeksioni viral nuk përhapet lehtë midis njerëzve, por mund të përhapet përmes kontaktit të ngushtë me njerëzit që kanë infeksion, duke hyrë përmes lëkurës së çarë ose traktit respirator. Lija e majmunit mund të përhapet edhe nga kontakti me kafshët e infektuara si brejtësit dhe majmunët. Simptomat e lisë së majmunit zakonisht zgjasin nga pesë deri në 21 ditë për t’u shfaqur dhe gjatë fazave fillestare mund të shfaqen simptoma të ngjashme me gripin. Kjo përfshin – temperaturë të lartë, dhimbje koke, dhimbje muskulore, gjëndra të fryra, lodhje.

Megjithatë, rreth një deri në pesë ditë pas përjetimit të këtyre simptomave fillestare, një skuqje mund të shfaqet në fytyrën e një personi përpara se të përhapet në pjesë të tjera të trupit.
Skuqja fillimisht fillon si një seri njollash të ngritura të cilat më pas kthehen në flluska. Përfundimisht këto formohen në kore dhe bien.

Pavarësisht se sa e frikshme mund të tingëllojë kjo, është e rëndësishme të qëndroni larg çdo kafshë të ngordhur që mund të hasni, qoftë në rrugë apo në pyje lokale dhe të qëndroni larg kafshëve që duken të pakëndshme. Në lidhje me transmetimin njerëzor, është e rëndësishme të shmangni kontaktin me çdo njeri që nuk është mirë dhe të keni kujdes nga ndarja e shtratit, peshqirëve dhe sendeve të tjera me të cilat mund të kenë qenë në kontakt.

Përveç këtyre masave paraprake këshillohen njerëzit që të lajnë duart rregullisht dhe të hanë vetëm mish që është gatuar plotësisht, veçanërisht nëse vizitojnë pjesë të Afrikës perëndimore ose qendrore.

Share With:
Translate »
58 Views