Çfarë paraqet një infeksion klamidia gjatë shtatzënisë: Simptomat e para që duhet shqyrtuar urgjentisht

Klamidia është një infeksion seksualisht i transmetueshëm që mund të bartet tek fëmija juaj gjatë lindjes.

Për shkak se zakonisht nuk ka simptoma, është e rëndësishme që të testoheni në fillim të shtatzënisë. Nëse rezultoni pozitiv, si ju ashtu edhe partneri juaj do të trajtoheni me antibiotikë, shkruan burimi Baby Center përcjell Gazeta Shneta.

Çfarë është klamidia?

Klamidia është një infeksion bakterial i shërueshëm që mund të transmetohet përmes marrëdhënieve gjenitale, orale ose anale. Gjithashtu mund të kalojë nga një grua tek fëmija i saj gjatë lindjes.

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), vlerësojnë se 1.8 milionë njerëz në Shtetet e Bashkuara sëmuren çdo vit me klamidia, duke e bërë atë infeksionin bakterial më të zakonshëm seksualisht të transmetueshëm.

Shkalla u rrit me 3 për qind midis 2017 dhe 2018. Normat më të larta gjenden tek gratë seksualisht aktive nën 30 vjeç, veçanërisht ato që janë nga 20 deri në 24 vjeç.

Si mund të ndikojë klamidia në shtatzëninë time?

Trajtimi i menjëhershëm mund të zvogëlojë rrezikun e këtyre problemeve, por gratë që kanë klamidia gjatë shtatzënisë priren të kenë norma më të larta të:

– Infeksioni i qeses amniotike dhe lëngut;

– Thyerja e parakohshme e membranave;

– Lindja e parakohshme;

Disa studime kanë lidhur klamidia me një rrezik të shtuar të abortit, megjithëse studime të tjera nuk kanë gjetur asnjë lidhje.

Një infeksion klamidia i patrajtuar gjithashtu ju bën më të ndjeshëm ndaj HIV-it dhe disa infeksioneve të tjera seksualisht të transmetueshme nëse jeni të ekspozuar ndaj tyre.

A mund të ndikojë klamidia në shtatzëni tek fëmija im?

Po, nëse keni një infeksion klamidia kur filloni lindjen, ekziston mundësia që ju t’ia kaloni bakteret foshnjës tuaj.

Në fakt, deri në gjysma e foshnjave të lindura në mënyrë vaginale nga nënat me klamidia të patrajtuar (dhe madje edhe disa foshnja të lindura me prerje cezariane) do të kontraktojnë infeksionin.

Midis 25 deri në 50 përqind e këtyre foshnjave do të zhvillojnë një infeksion të syve (konjuktivit) disa ditë deri në disa javë pas lindjes.

Dhe 5 deri në 30 përqind e foshnjave që kontraktojnë klamidia gjatë lindjes zhvillojnë pneumoni disa javë deri në disa muaj pas lindjes.

Edhe pse këto infeksione mund të jenë shumë serioze, foshnjat që trajtohen menjëherë me antibiotikë në përgjithësi kalojnë situatën më mirë.

Sigurisht, është më mirë të trajtoheni përpara lindjes për të parandaluar infektimin e foshnjës në fillim.

Cilat janë simptomat e klamidias në shtatzëni?

Është e rëndësishme të theksohet se në shumicën dërrmuese të rasteve të klamidias (deri në 90 përqind të grave) nuk ka simptoma.

Nëse keni simptoma, ato ka të ngjarë të shfaqen rreth një deri në tre javë pasi të jeni ekspozuar.

Këto simptoma mund të përfshijnë:

– Djegie ose parehati kur urinoni;

– Inflamacion i qafës së mitrës tuaj;

– Rritja e sekrecioneve vaginale ose njolla;

– Dhimbje barku;

– Dhimbje gjatë marrëdhënieve intime.

Share With:
Translate »
33 Views