Disa mënyra delikate se si prindërit krijojnë ankth tek fëmijët e tyre pa e kuptuar atë

Ankthi nuk është vetëm një çështje e të rriturve. Hulumtimet klinike tregojnë se miliona fëmijë luftojnë me simptomat e ankthit, me një analizë të fundit që e vendos numrin deri në 20.5% të të rinjve në mbarë botën.

“Ndonjëherë ankthi mund të jetë i vështirë për t’u identifikuar pasi fëmijët mund të shfaqin ankth në mënyra të ndryshme,” tha Dr. Khadijah Booth Watkins, psikologe këshilluese. “Kjo mund të jetë për shkak të shumë faktorëve të tillë si lloji i ankthit që ata po përjetojnë, mosha e tyre ose aftësitë e tyre gjuhësore.”

Ndërsa disa fëmijë përjetojnë simptoma fizike si dhimbje barku, rrahje të shpejta zemre dhe dhimbje koke, të tjerët shfaqin përgjigje emocionale si rritje të zemërimit ose ngjitje. Megjithatë, të tjerët tërhiqen dhe ndalojnë pjesëmarrjen në aktivitete ose angazhimin me bashkëmoshatarët.

Inkurajimi i shmangies

Për shembull, nëse fëmija juaj është në ankth se do t’ju lërë për të shkuar në shkollë, kjo ndjenjë mund të shfaqet si një frikë nga marrja e autobusit.

“Fëmija mendon se nëse mami ose babi i çojnë në shkollë, ata do të ndihen më pak të shqetësuar për t’i lënë ata, por shpejt zbulon se edhe pse janë çuar në shkollë, ankthi mbetet ende,” shpjegoi ajo. “Më pas fëmija mund të kërkojë që nëna ose babi t’i çojnë te dera e klasës së tyre, me shpresën se kjo do t’i bëjë ata më pak të shqetësuar.”

Kjo shmangie krijon më shumë ankth dhe mund të shkatërrojë vetëbesimin e fëmijës.

Refuzimi për të përballuar ankthin tuaj

“Ne duhet të kujtojmë se fëmijët tanë janë mjaft të përshtatur me atë që po ndodh me ne si kujdestarët e tyre,” tha Booth Watkins. “Të dy po i dëgjojnë fjalët tona dhe po i kushtojnë vëmendje gjuhës së trupit tonë. Nëse ne vetë po luftojmë me ankthin, duhet të jemi të qëllimshëm në menaxhimin e stresit dhe shqetësimit tonë dhe të modelojmë aftësi dhe strategji të shëndetshme përballuese, të cilat do të jenë kyçe për të ndihmuar fëmijën tuaj të menaxhojë ankthin e tij.”

Duke u larguar nga bisedat rreth ndjenjave

Të flasësh për ndjenjat mund të jetë e pakëndshme, veçanërisht kur lindin emocione të vështira, por është thelbësore që prindërit t’i inkurajojnë këto biseda.

“Lërini hapësirë që fëmija juaj të ndihet i shqetësuar ose nervoz,” rekomandon psikologia pediatrike Ann-Louise Lockhart. “Meqenëse ata mund të mos jenë plotësisht të vetëdijshëm për atë që ndjejnë apo çfarë do të thotë, atëherë emërtojeni atë ndjenjë bazuar në atë që vëzhgoni

Hapi tjetër është t’i vërtetoni ato emocione duke thënë diçka të tillë si: “E kuptoj. Kjo ka kuptim për mua. Disa njerëz ndihen kështu dhe kanë nevojë për pak kohë, dhe të tjerë hidhen menjëherë dhe e bëjnë atë duke qenë të frikësuar.” Më pas, përpiquni të gjeni një zgjidhje së bashku. Bëjini të qartë se jeni aty për të mbështetur dhe inkurajuar fëmijën tuaj pa e zgjidhur thjesht problemin për ta.

Të jesh tepër i kujdesshëm

Thënia e gjërave të tilla si, “kujdes, do të biesh”, krijon ngurrim tek fëmijët, gjë që mund të jetë e dobishme në doza të vogla në varësi të fëmijës, por nuk është e nevojshme të përsëritet gjatë gjithë kohës. Në vend të kësaj, kushtojini vëmendje se sa shpesh i paralajmëroni fëmijët tuaj dhe përqendrohuni në ndihmën që ata të kuptojnë pse diçka është e rrezikshme.

Lavdërimi i rezultateve në vend të përpjekjes

Ne duhet patjetër t’i lavdërojmë fëmijët tanë dhe t’u japim atyre pohim në lidhje me fushat në të cilat ata shkëlqejnë, por gjithashtu është e rëndësishme të lavdëroni përpjekjet dhe t’i kujtoni fëmijës tuaj se ata janë të mirë, të dashur dhe të rëndësishëm për ju pa marrë parasysh çfarë.

Hulumtimet kanë treguar përfitimet e përqendrimit në përpjekje dhe jo në rezultat. Kjo largon shumë presione të dëmshme dhe i ndihmon fëmijët të dinë se janë mjaft të mirë, edhe nëse nuk shkëlqejnë në gjithçka.

Marrja e një qasje autoritare ndaj prindërimit

Psikologët e fëmijëve shpesh theksojnë katër stile kryesore të prindërimit – neglizhues, autoritar, autoritativ dhe lejues – që ndikojnë në mënyrën se si fëmijët rriten dhe ndërveprojnë.

“Prindërimi në stilin autoritar tenton të shkaktojë ankth,” tha Lockhart. “Kjo ndodh kur ka shumë rregulla të ngurta në shtëpi. Dënimet si të bërtiturit, goditjet dhe tokëzimi janë strategjitë kryesore për të korrigjuar sjelljen dhe ka pak ngrohtësi dhe lidhje midis prindit dhe fëmijës.”

Ajo vuri në dukje se fëmijët në shtëpi me prindër autoritarë shpesh ndihen të pasigurt duke bërë gabime, sepse kujdestarët e tyre reagojnë dhe korrigjojnë tepër. Kështu, ka shumë ankth për të bërë gjithçka siç duhet.

Dërgimi i mesazheve të përziera

Prindërit i përcjellin idetë fëmijëve të tyre nëpërmjet asaj që thonë dhe bëjnë në praninë e tyre. Mundohuni të shmangni dërgimin e mesazheve të përziera, të cilat mund të nxisin një ndjenjë pasigurie dhe ankthi.

Burimi: Huffpost/ Revista Psikologji

Share With:
Translate »
68 Views