Ecja zbathur e fëmijëve sjell përfitime të shumta

Ne shpesh shqetësohemi që fëmijët tanë gjithmonë të veshin këpucë në mënyrë që të mos ftohen nga kontakti me sipërfaqet apo tokën. Në fakt, ky shqetësim është i pabazë, pasi janë të shumta përfitimet e ecjes zbathur për fëmijët.

Në fakt fëmijët duhet të kenë më shumë mundësi që të përjetojnë gëzimin e të ecurit zbathur, sepse kjo ofron përfitime të shumta, e kjo konfirmohet edhe nga disa hulumtime duke përfshirë edhe atë më të njohurin nga Isabel Garcia Gentil, titulluar “Fëmijë të zbathur do të thotë fëmijë më të mençur”.

Disa nga përfitimet e ecjes zbathur të fëmijët sipas saj janë:

Liria dhe lumturia

Fëmijët e zbathur mund të përjetojnë ndjenjën e lirisë që ata duan, si dhe një nivel më të lartë lumturie. Prandaj, ata duhet të inkurajohen më shpesh të gëzojnë trupin e tyre dhe aftësitë e tyre motorike në këmbët e zhveshura, në mënyrë që ata të mund të zbulojnë botën përreth tyre sa më shumë që të jetë e mundur.

Inteligjenca
Sipas hulumtimit të Dr. Garcias, fëmijët që ecin zbathur kanë mundësinë të përshpejtojnë rritjen e tyre dhe të shohin përmirësimin e zhvillimit të tyre intelektual. Kjo është për shkak të faktit se ecja zbathur promovon koordinimin vizual dhe jep informacione të rëndësishme dhe të ndjeshme.

Hulumtimi i botës
Pak njerëz e dinë se te foshnjat dhe fëmijët shumë të vegjël, këmbët e tyre kanë një ndjeshmëri prekjeje që është edhe më e zhvilluar se ajo e duarve të tyre dhe është falë këtyre pjesëve të trupit që ata mund të përjetojnë përvojat më të mëdha të kontaktit. Kjo është e vërtetë të paktën deri në 9 muaj. Duke ecur zbathur do të thotë, pra, që fëmijët të kenë mundësi të eksplorojnë më mirë botën përmes shqisave të tyre.

Të mësuarit
Përmes këmbëve fëmija mund të perceptojë sipërfaqet dhe tekstet e ndryshme (qilima, toka, bar, ujë etj.) Dhe kjo është pjesë e një mësimi dhe njohjeje të gjërave që i rrethojnë ato e që është shumë e dobishme. Në fillim të udhëtimit të tyre nëpër botë, fëmijët duhet të mësojnë përmes eksplorimit dhe kontaktit të drejtpërdrejtë me sipërfaqet.

Vetëdije më e madhe për veten
Ecja zbathur rrit vetëdijen e vetes dhe perceptimin e pozitës së tyre brenda hapësirës. Kjo është në sajë të vëzhgimit të lëvizjeve që kryhen me këmbë gjithashtu ata ndjejnë kontaktin me tokën ose dyshemenë. Në këtë mënyrë shqisat janë vënë në lëvizje dhe ndërveprojnë për të rritur aftësitë e të vegjëlve.

Bilanci dhe stabiliteti
Të ecurit zbathur nxit një ndjenjë të balancës dhe stabilitetit. Për të siguruar që këmbët të mësojnë funksionin për të cilin ato shërbejnë, fëmijët duhet të ecin zbathur dhe të përjetojnë pa ndërhyrje ndjesitë, në mënyrë që të jenë në gjendje të marrin të gjithë stimujt ndijorë.

Ecni së pari
Në rastin e fëmijëve shumë të vegjël, duke i lënë ata shpesh të zbathur do të thotë të inkurajosh ecjen e hershme. Fëmijët do të ndjehen më mirë në tokë dhe do të kenë mundësinë të përjetojnë hapat e tyre të parë dhe pastaj ecjen e vërtetë pa ndërhyrjen e asnjë faktori.

Formimi më i mirë i tabanit të këmbës
Ne e dimë se këpucët çojnë në shfaqjen e problemeve me këmbët, veçanërisht nëse ato nuk janë të një cilësie të mirë. Duke ecur zbathur, përmirësohet formimi i shputës së këmbës, duke shmangur ndër të tjera problemin e platformës së sheshtë.

Zhvillimi i kockave
Një tjetër avantazh i ecjes zbathur qëndron në faktin se në këtë mënyrë këmba ushtrohet në mënyrën më të mirë dhe mund të stimulojë rritjen e mirë të nyjeve, kockave dhe zhvillimit të muskujve.

Këmbët pa probleme
Ecja zbathur shmang formimin e baktereve, djersës, kallove dhe erërave të pakëndshme. Të gjitha këto janë probleme që i shkaktohen këmbëve nga veshja e këpucëve.

Share With:
Translate »
878 Views